ZZP’er merkt betere arbeidsmarkt als eerste

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

De freelance ict’er merkte als eerste de gevolgen van de economische crisis, maar staat ook vooraan in de rij als het weer beter gaat op de arbeidsmarkt. Dat stellen onderzoekers van vacaturesite Monsterboard.nl. Zij verwachten dat de vraag naar hooggeschoolde ict-specialisten volgend jaar toeneemt.

De toename wordt zichtbaar vanaf het tweede kwartaal van 2011. Dat zou komen doordat werkgevers niet meteen nieuwe personeelsleden aannemen, maar eerst een beroep doen op de zelfstandige zonder personeel (zzp).

Volgens de analisten worden vooral ict’ers als SAP-specialisten en consultants populair. Opdrachtgevers zouden zich vooral tot de zzp’er wenden als werkzaamheden op korte termijn gedaan moeten worden.

Hoe noemt de zzp'er zich het liefst? Download gratis het onderzoek

Weten hoe jouw collega-ondernemers zichzelf het liefst noemen? Download het onderzoek en ontvang exclusieve toegang tot feiten & cijfers over zzp’ers.

Meer info

Stabiel vacatureaanbod

Sommige ict’ers zien nu al verbetering. ‘Ik word weer benaderd voor opdrachten’, merkt it-architect Gershon Janssen. ‘Het is dus gemakkelijker geworden om nieuwe en goed passende opdrachten te vinden.’

Aan het begin van de economische crisis was de zelfstandige ict’er juist de eerste die zonder werk kwam te zitten. Zo besloot dienstverlener Ordina in december 2008 niet meer te werken met externen om het aantal gedwongen ontslagen te beperken.

Volgens Monsterboard is het vacatureaanbod voor de ict-sector het laatste half jaar redelijk stabiel gebleven. Werkgevers plaatsten sinds juli maandelijks zo’n drieduizend ict-vacatures op de website. Het dieptepunt was in mei van dit jaar: toen stopte de teller bij ongeveer 2400 onvervulde ict-functies.

bron: Computable

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →