Werkgevers sjoemelen met flexwerkers

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Vakcentrale FNV trekt bij minister Henk Kamp van Sociale Zaken aan de bel, omdat werkgevers zouden sjoemelen met flexibele contracten.
De vakcentrale ziet steeds vaker dat vaste werknemers worden ontslagen om vervolgens als freelancer of als ingehuurde kracht (payroller) te worden teruggehaald.

Volgens de vakbond mogen flexwerkers alleen worden ingezet om tijdelijke problemen op te lossen, zoals ziekte of plotselinge toename van de productie. Dat benadrukte FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag in haar nieuwjaarstoespraak.
Flexwerkers doen in veel gevallen hetzelfde werk tegen een lagere prijs, stelt de vakcentrale aan de hand van een eigen onderzoek.
Ook hebben zij minder mogelijkheden een opleiding te volgen.
”Dit willen we voorkomen”, zei Jongerius. Volgens de vakbondsvrouw komt voor veel mensen de bestaanszekerheid in het geding. ”Je zult maar een gezin hebben of een huis willen kopen.” .

 
Leger van flexwerkersOok CNV-voorzitter Jaap Smit is bezorgd over de tweedeling die hij op de arbeidsmarkt ziet ontstaan tussen mensen met een vast contract en ”het geweldige leger” van flexwerkers.

”Is dit de samenleving die we willen”, vroeg hij zich hardop af in zijn nieuwjaarstoespraak die hij net als Jongerius maandag hield. Volgens de voorzitter van de christelijke vakcentrale slaat de flexibilisering helemaal door.

”We moeten onszelf de vraag stellen hoe wij gezonde grenzen aanbrengen in deze ontwikkelingen.”

Meldpunt

De FNV is alleen voor flexibel werken, als de werknemer hierin ook wat te zeggen heeft. De vakcentrale heeft op de eigen website een meldpunt geopend waar mensen terechtkunnen met klachten over ”gesjoemel met flexwerk.” VNO-NCW en MKB-Nederland herkennen zich niet in de terminologie van de vakbonden: ”Zonder flexibele schil zou de werkgelegenheid er in ons land aanmerkelijk minder goed hebben voorgestaan. Het Nederlandse banensucces is daar mede aan te danken.”

Behoefte

De bonden gaan volgens de werkgeversorganisaties ook voorbij aan de groeiende behoefte bij veel werknemers om juist flexibel of als zelfstandige te gaan werken.”Bovendien gaat de FNV totaal voorbij aan de nauwe relatie tussen flexwerk en het rigide ontslagrecht in ons land. Door hardnekkig te weigeren over aanpassing van het ontslagrecht met de werkgevers te spreken promoot de FNV zelf toename van flexwerk”, aldus de organisaties.

bron: nu.nl

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →