FNV roept gedupeerde zzp’ers op zich te melden

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp’ers die ten onrechte zijn beticht van uitkeringsfraude met hun ww-uitkering kunnen zich melden bij de nieuwe commissie Asscher-Vonk. Dat is de uitkomst van het 8e Kamerdebat over deze kwestie.

De FNV vindt het wel erg teleurstellend dat de minister niet zelf de gedupeerden wil aanschrijven over de mogelijkheid om opnieuw een herzieningsverzoek in te dienen.

Duizenden zzp’ers hebben onterecht torenhoge boetes opgelegd gekregen wegens vermeende fraude. De FNV roept gedupeerde zzp’ers binnenkort op zich alsnog te melden bij de nieuwe commissie.

Gemiste kans
FNV-bestuurder Leo Hartveld: `Opnieuw een gemiste kans voor minister Kamp. Nu moeten wij de zzp’ers oproepen om zich te melden, waarom doet hij dit niet zelf? Gedupeerden horen te weten dat zij een herzieningsverzoek kunnen indienen. Ik vertrouw erop dat de commissie Asscher-Vonk gedupeerde zzp’ers zal aanhoren en dat zij de kans krijgen hun zaak te bepleiten.’

De FNV is blij dat er een Kamermeerderheid is voor een voortzetting van de huidige startersregeling. De startersregeling is een nieuwe regeling waarbij het verdiende inkomen gekort wordt op de WW-uitkering. Minister Kamp wil een aftrek van een vast bedrag, ongeacht het verdiende inkomen. De FNV vindt dit onrechtvaardig.

Alles ging fout
Het gaat allemaal om enkele duizenden zzp’ers die vanuit de WW een start maakten, maar daarbij door uitvoeringsinstantie UWV verkeerd werden voorgelicht. Het gevolg was: torenhoge boetes en naheffingen van de belastingdienst die de kwetsbare zzp’ers aan de bedelstaf dreigden te brengen.

Door toedoen van de FNV dwong de Tweede Kamer het UWV tot een zogeheten `herbeoordelingsoperatie’ die moest leiden tot eerherstel van de zzp’ers. Daarbij ging van alles fout, waarna een commissie onder leiding van Ruud Vreeman orde op zaken moest stellen. Ook dat ging fout waarop de politiek besloot tot het benoemen van weer een andere commissie.

bron: FNV

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →