Flexibel werken leidt tot meer arbeidspotentieel

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
toekomst-zzp
Vrouwen willen best meer uren werken, mits zij hun werkdagen flexibeler kunnen indelen. Werkgevers laten nu nog een groot stuk van het arbeidspotentieel (van met name vrouwen) liggen, doordat zij niet of te weinig openstaan voor flexibele werkoplossingen, zoals plaats en tijd onafhankelijk werken. Als werknemers de kans krijgen hun agenda zelf in te delen, zijn zij bereid om tot maar liefst 35% meer per week te werken.
 
Zo blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met Moneypenny, specialist op het gebied van Het Nieuwe Werken. Ook blijkt uit het onderzoek dat de respondenten – in hoofdzaak waren dit vrouwen – meer belang hechten aan flexibiliteit dan aan beloning of mogelijkheden tot loopbaanontwikkeling.
 
Winst
De deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd hoeveel uur per week zij nu werken en tot hoeveel uur per week zij bereid zijn te werken. Gemiddeld genomen werken de respondenten op dit moment 23,1 uur per week. Als hun baas hen geen flexibiliteit biedt, zouden ze gemiddeld tot 25 uur per week willen werken. Wanneer hen echter wel volledige flexibiliteit (bijvoorbeeld thuiswerken, zelf uren over de week kunnen verdelen) wordt geboden, dan is de gemiddelde bereidheid 31,2 uur per week. Dit is een winst per werknemer van 8,1 uur ofwel 35% ten opzichte van hun huidige arbeidsuren.
Pascale Peters, universitair docent bedrijfskunde en strategisch personeelsmanagement aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zegt: “De uitkomsten van ons onderzoek bevestigen wat al lange tijd werd gedacht, maar de potentieel te behalen winst is opmerkelijk hoog.
 
Verlies arbeidskracht
Bedrijven realiseren zich onvoldoende hoeveel arbeidskracht er nu nodeloos verloren gaat. Zeker met de verwachte golf babyboomers die de komende jaren met pensioen gaat, in combinatie met de ontgroening van de arbeidsmarkt, is dit relevante kennis voor werkgevers: door meer flexibiliteit te bieden, kunnen ze een deel van de krapte door vergrijzing opvangen.” Marianne Sturman, oprichter en directeur van Moneypenny, vult aan: “Het vooroordeel dat veel vrouwen met kleine deeltijdbanen niet meer uren willen werken, is echt achterhaald”
 
De uitkomst van het onderzoek laat zien dat bedrijven veel meer uit hun arbeidskapitaal kunnen halen. “In het bedrijfsleven bestaat nog een bepaalde voorzichtigheid omtrent flexibel werken en dat is echt een gemiste kans. Want hierdoor blijft die bereidheid van werknemers om meer te werken onbenut. Bovendien jaagt de behoefte aan flexibel werken goede vaste krachten het zzp’erschap in”, aldus Sturman.

bron: Telegraaf.nl

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →