Lokale lasten van schouders zzp’er

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Kleine zelfstandigen die moeilijk kunnen rondkomen, krijgen de mogelijkheid om bij hun lokale overheid aan te kloppen voor kwijtschelding van hun lokale lasten. Dat maakt staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vandaag bekend.

 

Kleine ondernemers, die soms grote moeite hebben om de eindjes aan elkaar te komen, vissen tot nu toe achter het net als het gaat om kwijtschelding van lokale lasten. Vaak verdienen ze niet meer of zelfs minder dan het sociaal minimum, maar is het voor hen onmogelijk om een beroep te doen op de mogelijkheden die lokale overheden wel mogen aanbieden aan niet-ondernemers met een minimum inkomen.

Niet dat die overheden het niet wilden aanbieden, de wet stond het simpelweg niet toe. Daarom wijzigt Weekers met ingang van vandaag de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990. Kleine zelfstandigen met een gering inkomen en zonder vermogen krijgen voortaan dezelfde kwijtscheldingsmogelijkheden als niet-ondernemers.

Voorbeelden van lokale lasten zijn de afvalstoffenheffing en de rioolheffing voor de woning, de hondenbelasting en het eigenarendeel van de onroerendezaakbelasting voor de woning. Voor de waterschappen gaat het onder meer om de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing.

Weekers: “Ik vind het belangrijk er op deze manier voor te zorgen dat kleine zelfstandigen die met hun bedrijf of de uitoefening van hun beroep net genoeg inkomen genereren, buiten de bijstand blijven.” De discussie over armoede onder ondernemers loopt al jaren. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vond in 2009 al dat arme ondernemers ook voor kwijtschelding in aanmerking moesten komen.

Onduidelijk is hoeveel ondernemers in aanmerking gaan komen voor de kwijtscheldingsregeling. Volgens MKB-Nederland zijn er ruim 700.000 kleine ondernemers actief. In een onderzoek van EIM dat een andere definitie hanteert voor zzp’ers en waardoor Nederland er tussen de 350.000 en 400.000 kent, geeft 14% van hen aan niet in staat te zijn om te voorzien in hun levensonderhoud. Nog eens 29% zegt moeite te hebben om rond te komen. Linde Gonggrijp (FNV Zelfstandigen) is tevreden met de wijziging. “Dit is positief en een stap voorwaarts. Hiermee komt er een eerlijke gelijke behandeling tussen ondernemers en niet-ondernemers.”

bron: telegraaf

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →