Aanbestedingswet gunstig voor kleine ondernemers

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Bedrijfsleven en gemeenten verschillen met elkaar van mening over hoe gedetailleerd regels moeten worden vastgelegd voor aanbestedingen door de overheid.

Dat bleek woensdag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over de nieuwe aanbestedingswet. Voordat de Kamer zich over het wetsvoorstel van minister Maxime Verhagen (CDA) van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) uitspreekt, wilde ze het oordeel van betrokken partijen en deskundigen over de wet horen.

Leg duidelijk vast welke eisen overheden mogen stellen aan de inschrijvers als zij opdrachten aanbesteden, luidt de boodschap uit het bedrijfsleven. Volgens vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en MKB Infra, en het Platform Zelfstandige Ondernemers is een veel gehoorde klacht dat Rijk, provincies en gemeenten onredelijke voorwaarden hanteren ten aanzien van bijvoorbeeld competenties en bedrijfsomvang om mee te mogen doen aan een aanbestedingsprocedure. Met name het midden- en kleinbedrijf is daarvan de dupe, stellen zij.

Nieuwe aanbestedingswet
De nieuwe aanbestedingswet wil hieraan een eind maken en een gelijk speelveld creëren voor ondernemers, groot en klein. De wet bepaalt dat eisen die de overheid mag stellen, in de juiste verhouding moeten staan met aard en omvang van de opdracht. Wat dit concreet betekent, wordt nog uitgewerkt. Dat komt niet in de wet te staan maar in een gids voor proportionaliteit.

De vertegenwoordigers van het bedrijfsleven waarschuwden dat het proportionaliteitsbeginsel niet op de achtergrond mag raken. Desgevraagd vonden zij het een goed idee behandeling van de wet op te houden totdat die gids er ligt. Kritiek was er op het onnodig clusteren van opdrachten door overheden, waarmee kleinere bedrijven en zelfstandige ondernemers vaak buiten spel komen te staan.

Waarschuwing
Van de kant van de gemeenten kregen de Kamerleden de waarschuwing overheidsaanbestedingen niet dicht te timmeren met regels. Dat leidt tot veel extra administratieve lasten. Bovendien zou juridisering van de inkoop de professionaliteit van inkopers in de weg zitten, omdat hun enige zorg zou zijn om aan alle regels te voldoen. Zowel overheden als bedrijfsleven onderstrepen juist de noodzaak van professionaliteit bij de inkopers van de overheid.

Burgemeester Alfred Veltman van Someren betoogde dat clustering van inkoop bijdraagt aan die professionaliteit. Zijn gemeente heeft met zeventien andere kleine gemeentes een gezamenlijke inkooporganisatie. De ene keer worden inkopen geclusterd, de andere keer niet, zei hij, al naar gelang de situatie op de markt.

Europees aanbesteden
De Tweede Kamer bepaalt waneer zij met minister Verhagen de nieuwe aanbestedingswet gaat bespreken. De wet geldt voor aanbestedingen waarvan de omvang beneden de drempels liggen die gelden voor verplicht Europees aanbesteden. Bij diensten en leveringen is die drempel voor decentrale overheden € 193.000 en bij de centrale overheid € 125.000. Voor werken, zoals de aanleg van wegen, is de drempel in alle gevallen € 4,85 mln.

Bron: fd.nl

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →