D66 en CDA grote zzp-winnaars bij gemeenteraad

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Zzp-uitslag verkiezingen gemeenteraad 2014

Regeringspartijen VVD en PvdA samen met SP grootste verliezers

BEEMSTER – D66 en CDA zouden de grootste winnaars zijn, als er nu gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden onder de meer dan 1 miljoen zzp’ers, freelancers en interim professionals in Nederland. D66 is zelfs de grootste partij, met omgerekend naar landelijke resultaten 43 zetels. Dat blijkt uit de ZZP Barometer, de onafhankelijke onderzoeksmonitor die deze maand is afgenomen onder 631 zzp’ers in Nederland. “Regeringspartijen VVD en PvdA verliezen procentueel het meest, net als de SP, vergeleken met onze zzp-peiling in 2012,” aldus initiatiefnemer Jeroen Sakkers.

D66 wordt met 43 zetels (+6) de grootste partij, als het aan de zzp’ers in Nederland ligt. VVD volgt met 38 zetels, 10 minder dan de zzp-peiling uitwees vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Op enige afstand volgen GroenLinks met 15 zetels (+1), CDA met 10 zetels (+7), PvdA met 10 zetels (-4), PVV met 9 zetels (+3), SP met 8 zetels (-3) en ChristenUnie met 7 zetels (+3). Een opvallende stijger is 50Plus met 5 zetels (+3), wellicht vanwege het feit dat ook de zzp’ers in Nederland langzaam vergrijzen.

Uit deze zzp-peiling van de gemeenteverkiezingen blijkt dat het zzp-beleid van de afgelopen jaren geen vruchten heeft afgeworpen voor regeringspartijen VVD en PvdA: in totaal verliezen zij 23% van hun zzp-kiezers. Discussies rond het al dan afschaffen van de zelfstandigenaftrek en het doorvoeren van het sociaal akkoord hebben daar hoogstwaarschijnlijk aan bijgedragen. De winst van het CDA is wellicht te verklaren door hun hernieuwde focus op ondernemers.

Het onderzoek is via een online vragenlijst gehouden en deze maand door 631 zzp’ers beantwoord.

Ontwikkeling politieke voorkeur zzp en freelance
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →