“Vaste contract verleden tijd”

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Cao

CAO’s zijn achterhaald, flexibel werken heeft de toekomst

BEEMSTER – De collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zoals wij die kennen heeft zijn beste tijd gehad en is niet meer van deze tijd, beweert Hans Kamps, voorzitter van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). 

in 2012 werd tijdens een discussie over de toekomst van de cao door Antoine Jacobs al voorspeld dat de cao zijn langste tijd heeft gehad. Ondertussen sluiten steeds meer deskundigen zich bij deze voorspelling aan.

De markt van flexwerkers is sinds de laatste jaren sterk in opkomst. Deze groep flexwerkers wordt het meest vertegenwoordigt door de zelfstandige zonder personeel (zzp’er). De flexibiliteit van de zzp’er, het feit dat deze groep geen pensioenopbouw heeft, niet verzekerd is en regelmatig werkt onder het minimumloon maakt hen erg aantrekkelijk. Daar valt niet tegen te concurreren. Een werkgever gaat immers niet meer betalen voor vaste krachten als het goedkoper kan door mensen in te huren.

Daarnaast willen hoogopgeleiden zelf verantwoordelijk zijn voor hun contracten en hebben daar geen cao bij nodig. Werkgevers zien dan niet het nut om alleen voor laagopgeleiden een cao te maken en zullen snel van de collectieve arbeidsovereenkomst afhaken.

In het interview met Trouw geeft Hans Kamps aan dat er behoefte is aan een stelsel waarop arbeiders flexibel kunnen reageren op de markt. Het vaste contract is verleden tijd en flexibel werken heeft de toekomst.

Bron: Trouw

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →