Vereniging stookt vuur op in jacht op schijnzelfstandigen

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Vereniging stookt vuur op in jacht op schijnzelfstandigen

Media baseren zich op onjuiste gegevens in discussie rond schijnconstructies

BEEMSTER – “Het kabinet moet met de aanpak van schijnconstructies bij zelfstandige ondernemers rekening houden met zzp’ers in het hbo,” verklaart de Vereniging Hogescholen in een brief (PDF) aan het kabinet.

De belangenvereniging maakt zich ernstig zorgen dat de aanpak van de schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst ten koste zal gaan van echte zelfstandigen die incidenteel les geven in het HBO. De Vereniging Hogescholen uit haar zorgen in een op 9 mei verstuurde brief aan het kabinet. Hierin wordt benadrukt dat deze zelfstandige van belang zijn om studenten specifieke beroepskennis over te dragen. “Het zijn vakspecialisten in een bepaald beroep waar het HBO voor opleidt. Denk aan een kunstenaar, een journalist of een gameontwikkelaar die als professional zijn of haar specifieke beroepskennis toevoegt aan datgene wat het reguliere docentenkorps aan kennis overbrengt op de studenten. In het belang van de kwaliteit van het onderwijs verzoekt de Vereniging Hogescholen het kabinet om in de wet- en regelgeving dan ook om met de specifieke positie van deze groep ‘docenten’ rekening te houden,” aldus de vereniging.

Heksenjacht op schijnzelfstandige

De Belastingdienst gaat de jacht openen op schijnzelfstandigen, omdat het Rijk honderden miljoenen aan belastinginkomsten zegt mis te lopen. Een groot aantal zzp’ers geniet volgens de fiscus ten onrechte belastingkortingen, omdat ze feitelijk in verkapt dienstverband werkzaam zouden zijn.

De Volkskrant schreef hier op 9 april over: “Dit gebeurde vooral in de thuiszorg en in de bouw maar ook in het onderwijs, de ICT- en de transportsector. Van de ruim 800 duizend zzp’ers is totaal 30 tot 50 procent onvrijwillig zelfstandig ondernemer, is de schatting.” Helaas kloppen de cijfers waarop de Volkskrant zich baseert niet: onderzoek van de ZZP Barometer toont aan dat van alle zzp’ers slechts 18,4% uit noodzaak is gestart – ruim de helft van de schatting gemaakt door de Belastingdienst, en dan is het nog niet zeker of dit ook daadwerkelijk schijnzelfstandigen betreft. Bovendien was het aantal zzp’ers volgens het CBS begin 2013 800.000, en heeft de KvK aangegeven dat er in 2013 over het gehele jaar 150.263 ondernemers zijn gestart, waarvan 94% als “zzp” gekenmerkt kan worden: hetgeen bij elkaar opgeteld neerkomt op 941.000 zzp’ers die actief zijn in Nederland. 18,4% van 941.000 zzp’ers komt neer op iets meer dan 173.000 zzp’ers die als ondernemer zijn gestart uit noodzaak, hetgeen nog steeds een relatief omvangrijke groep is, maar een flink lager aantal dan door de Volkskrant benoemd.

 

Bronnen: Volkskrant, NUzakelijk, Vereniging Hogeschool, Telegraaf

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →