Freelance docenten verdienen meest, ondanks schijnzelfstandigheid

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
freelancetarieven

Tarievenonderzoek concludeert dat tarieven nivelleren

AMSTERDAM – Hoofdkraan.nl heeft onlangs de tarieven van freelancers onderzocht met behulp van alle offertes binnen het platform van mei 2012 tot mei 2014. Uit het onderzoek kan worden geconcludeerd dat de tarieven van freelancers nog nooit zo dicht bij elkaar hebben gelegen. Ondanks dat de tarieven nivelleren worden freelance docenten het best betaald met meer dan 60 euro per uur. Samen met de zorgsector  is het onderwijs in de schijnwerpers gezet door de overheid aangaande schijnzelfstandigheid, maar dit lijkt geen invloed op de tarieven te hebben. De tariefverschuivingen zijn volgens Floor Poot, directeur van Hoofdkraan.nl, te wijten aan het toenemende aantal zzp’ers in Nederland. Het gemiddelde markttarief ligt momenteel op 45 euro per uur. 

Uit het onderzoek van Hoofdkraan.nl is gebleken dat freelancers die in 2013 minder dan 45 euro per uur rekenden, er in 2014 op vooruit gaan. Freelancers in de marketingbranche hebben met 21% flink ingeleverd op hun tarief. Hetzelfde geldt voor freelancers in de ‘analyse & advies’ en ‘design & multimedia’. Door de veranderingen zijn de freelancetarieven naar elkaar toegegroeid in 2014 ten opzichte van 2013.

freelancetarieven
Bron: Hoofdkraan.nl
Contract afsluiten met je opdrachtgevers? Download deze gratis modelovereenkomst

Wij geven jou en je opdrachtgever een overeenkomst die jullie kunnen gebruiken om een contract af te sluiten. Download de Algemene Modelovereenkomst "Agrarische werkzaamheden" en vul deze aan met je eigen situatie.

Meer info

Uurtarief Gelderland hoogst

Vorig jaar was de duurste provincie Zeeland, maar daar is het tarief met 27% gedaald tot 45 euro per uur. De duurste freelancers zijn in 2014 te vinden in Gelderland met een uurtarief van 49 euro per uur. Flevoland heeft gemiddeld gezien het laagste tarief met 33 euro per uur. De drie steden Utrechts (50 euro per uur), Rotterdam (49 euro per uur) en Amsterdam (48 euro per uur) volgen elkaar op de voet op. Den Haag blijft met 41 euro per uur ver achter op het gemiddelde.

Docenten meest betaald

Docenten, fotografen en office managers hebben het afgelopen jaar een tarief van boven de 60 euro per uur gevraagd en zijn daarmee de best betaalde freelancers. Secretaresses, salarisadministrateurs en vertalers delven het onderspit, met een gemiddeld uurtarief van 35 euro per uur of soms zelfs nog lager.

Geen prijsconcurrentie

Nederland telt steeds meer zzp’ers en freelancers, de flexibilisering van de arbeidsmarkt zet door: vraag en aanbod van flexibel personeel nemen toe. Ieder jaar neemt het aantal zzp’ers met zo’n 40.000 toe. De groei van het aanbod zorgt ervoor dat offertes steeds dichter bij elkaar liggen. Het verschil wordt gemaakt op flexibiliteit en kwaliteit, prijzen staan over het algemeen vast. Bron: Hoofdkraan.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →