Aantal zzp’ers daalt volgens CBS

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp-groei alleen in eerste kwartaal 2014 negatief

BEEMSTER – Het aantal vrouwelijke zzp’ers groeit harder dan het aantal mannelijke zzp’ers, maar het totale aantal van zzp’ers is afgenomen in het eerste kwartaal van 2014. Waar Nederland eind 2013 nog 794.000 zzp’ers telde, stond de teller na het eerste kwartaal van dit jaar volgens de officiële cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 791.000 zzp’ers. De cijfers spreken de door de Kamer van Koophandel (KvK) gerapporteerde groei enigszins tegen

Uit onderzoek van de Universiteit van Rotterdam in opdracht van Atria, een kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, blijkt dat er een toename van 133% aan vrouwelijke zzp’ers is over de periode 1996 tot 2014. Het aantal mannelijke zzp’ers groeide met 84%.

Daling en faillisementen

Volgens Martijn Pennekamp, oprichter van startersplatform ikwordzzper.nl, is het aantal vrouwelijke zzp’ers juist gedaald. De kengetallen die het CBS publiceert, geven aan dat Nederland eind 2013 287.000 vrouwelijke zzp’ers telde. Aan het eind van het eerste kwartaal in 2014 telde Nederland nog maar 280.000 zzp’ers, een daling van 7.000 zzp’ers. “In werkelijkheid zijn er veel meer vrouwelijke zzp’ers uitgeschreven dan de 7.000. Per kwartaal starten namelijk ook ongeveer 10.000 dames een eigen onderneming. Per saldo zal het aantal uitschrijvingen rond de 19.000 moeten hebben gelegen,” aldus Martijn Pennekamp.

Onderzoeksresultaten verschillen

Uit het onderzoek blijkt het aantal zzp’ers onder zowel vrouwen als mannen in de periode 1996 – 2014 te zijn verdubbeld van 397.000 naar 791.000 personen. De groei onder vrouwelijke zzp’ers (+133%) was sterker dan bij mannen (+84%). In 1996 waren er 120.000 vrouwelijke zzp’ers; in 2014 zijn dit er maar liefst 280.000. Ook uit de getallen van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal startende zzp’ers boven de 100.000 lag in 2014, echter is het aantal uitschrijvingen en faillissementen hier niet in meegenomen. Er ligt dus een flink gat tussen de bevindingen van de diverse instituten en hun onderzoeksresultaten.

Bron: NUzakelijk, ikwordzzper.nl

 

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →