Meer dan 1 miljoen zzp’ers

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer dan 1 miljoen zzp'ers - ZZP Barometer

Het komende decennium zal de Nederlandse arbeidsmarkt spectaculair veranderen. Flex valt met wettelijke regelingen niet tegen te gaan, verwacht wordt dat vooral het aantal zzp’ers (in 2013 784.000) de komende jaren toeneemt en de 1 miljoen zal overschrijden. 

Automatisering

De meest opvallende veranderingen is afname van vaste banen, toename van zzp’ers, baanarme groei en een werkloosheid die met 7 tot 8 procent structureel hoog blijft. Door nieuwe ontwikkelingen en automatisering zijn er minder werknemers nodig. “Voor een robot is het makkelijker om een schaakgrootmeester te verslaan dan een oude dame een kopje thee te brengen”, aldus Britse politicus David Willetts. Tijdens een event van de Engelse politieke danktank Policy Exchange zei Willets al dat hoger geschoolde werknemers meer kans lopen dat hun baan wordt overgenomen door een robot dan lager geschoold personeel. Dit type werk is namelijk eenvoudiger te automatiseren dan banen waarbij veel handmatige taken om de hoek komen kijken, zoals het verzorgen van mensen en werk in de reparatiesector.

Flexibel

Steeds meer bedrijven werken met verschillende vormen van flexibele arbeid, zoals nulurencontracten, oproepkrachten, tijdelijke contracten, uitzendkrachten en zzp’ers. Deze zogenoemde flexibele schil, die in 2007 rond de 20% lag, is nu circa 25% en zal in 2020 zijn toegenomen tot ongeveer 30%. De technologische vooruitgang gaat snel, de groei van bedrijven en beroepen die nu toonaangevend zijn, konden we tien jaar geleden nog niet eens voor mogelijk houden.

Ontwikkeling

Nederland heeft een belangrijk knelpunt op het aansluiten van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, de “mismatch”. Zo is er veel vraag naar technisch opgeleid personeel, maar kunnen deze vacatures niet worden ingevuld. Het onderwijs in Nederland zal met ontwikkelingen op de arbeidsmarkt rekening moeten houden, net zoals leerlingen en studenten op de baankansen van hun studie. In de praktijk wijst uit dat werkzoekende met een Nederlandse opleiding vaak achterstand heeft met opgeleiden uit het buitenland. Er is geen commissie voor nodig om te concluderen dat de Haagse politiek en het Nederlandse onderwijsveld hier snel met een adequaat antwoord moeten komen. Want als we met ons onderwijs geen aansluiting vinden bij de internationale top, missen we groeikansen.

Bron: Telegraaf.nl

 

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →