Voorlopig geen winstbox voor zzp’ers

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Zzp'ers voorlopig geen winstbox - ZZP Barometer

Staatssecretaris Wiebes van Financiën ziet af van de verdere uitwerking en invoering van de winstbox. Met de eerder aangekondigde winstbox zouden vrijwel alle fiscale voordelen verdwijnen en een groot nadeel zijn voor zzp’ers met een laag inkomen.

Effect

Als gevolg van de invoering van de nieuwe winstbox zouden fiscale voordelen komen te vervallen, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de fiscale oudedagsreserve. Daarnaast zou ook het urencriterium komen te vervallen. Volgens Wiebes leidt de invoering van de winstbox tot het “betreden van een te onzekere weg, met ongewisse voordelen en duidelijke nadelen”.

Resultaat

De nieuwe winstbox voor ondernemers was bedoeld om een stop toe te roepen aan de grote fiscale voordelen voor zzp’ers. Op dit moment betalen zzp’ers met een winst tot €20.000,- vrijwel geen inkomstenbelasting en dat was een doorn in het oog van het kabinet. Het verdwijnen van de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling zou met name voor de lagere inkomens desastreus zijn geweest. De winstbox voor ondernemers zou in totaal 500 miljoen euro moeten opleveren voor de staat.

Onderzoek

Stichting ZZP Nederland is door het kabinet uitgenodigd mee te denken over de mogelijkheden om de problematiek rond schijnconstructies met zzp’ers aan te pakken. Het kabinet heeft een interdepartementaal onderzoek aangekondigd waarbij naast deze schijnconstructies ook naar de effecten van het fiscale beleid wordt gekeken.

Bron: Dutch IT-channel

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →