Zzp pensioen: oude wijn in nieuwe zakken

Avatar foto Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Het lijkt wel een nieuwe modetrend: praten over het belang van de pensioenen voor zzp’ers en freelancers. Alsof er tot voor kort geen zelfstandigen in Nederland waren. Is er pensioen geregeld voor de zelfstandigen voordat zij ZZP’er werden genoemd? En wie is die ZZP’er eigenlijk?

Volgens de belastingdefinitie is een zelfstandige een belastingplichtige die voor eigen rekening en risico werkt en onder de inkomstenbelasting (IB) valt. Of hij nu alleen werkt, samen met anderen, in een VOF of eenmanszaak.

Zzp-pensioen: oude wijn in nieuwe zakken - ZZP Barometer

Waarom zelfstandig?

Door de verandering in de arbeidsrelaties zijn er steeds meer (ex-) werknemers die bewust kiezen om als zelfstandige voor meerdere werkgevers (lees: opdrachtgevers) te werken. Vaak is de keuze gemaakt vanwege de voordelen die je hebt als zelfstandige, namelijk: een hoger uurloon, meer vrijheid/flexibiliteit, zelf kunnen beslissen en fiscale voordelen.

 

Pensioenfondsen en politieke lobby

Pensioenfondsen en Pensioenverzekeraars zien het aantal actieve en verplichte deelnemers afnemen. Dat is ongunstig. Zij willen dat de ex-werknemers die de nieuwe zelfstandigen zijn, zich ook kunnen/moeten aansluiten bij het pensioen. Daar wordt sinds een aantal jaren in de politiek en in de media lobby voor gevoerd: deze uitzonderingsgroep zou ook een pensioenvoorziening moeten hebben.

Maar heeft deze groep geen mogelijkheid om een pensioen op te bouwen? Ja en Nee.

Nee, niet als werknemer: er is namelijk geen werkgever/werknemer relatie.

Ja, wel als belastingplichtige: in de inkomstenbelasting (IB) zijn pensioenfaciliteiten in de vorm van lijfrente en fiscale oudedagsreserve (FOR). Alleen deze zijn niet verplicht. De belastingplichtige kan zelf bepalen of hij daarvan gebruik wil maken of niet.

Pensioenfonds voor Zelfstandigen?

Onder invloed van de lobby heeft de politiek besloten dat er vanaf 2015 een pensioenfonds moet komen voor de zzp’er. Hebben wij het dan over belangenbehartiging of belangenverstrengeling?

Bestaat er wel zoiets als een ZZP Pensioen?

Is een pensioenfonds een verstandige beslissing?

En, is het überhaupt noodzakelijk?

Nee, ook vanaf 2015 bestaat er géén ZZP Pensioen. De mogelijkheid voor een zzp’er om pensioen op te bouwen kan door de lijfrente faciliteit. En die bestaat nu (2014) ook al voor iedereen!

Nee, een pensioenfonds is geen verstandige beslissing. Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat pensioenfondsen niet dé oplossing zijn voor het goed regelen van pensioenen. Vaak zijn de pensioenfondsen log, duur, intransparant en is er weinig affiniteit met de deelnemers. Daarnaast is er weinig sprake van flexibiliteit en eigen keuzes. Een zzp’er is juist zelfstandig geworden om de flexibiliteit en het maken van eigen keuzes!

Nee, het is ook niet noodzakelijk. Er zijn voldoende mogelijkheden om pensioen om te bouwen.

Transparant, lage kosten en flexibiliteit:

De zzp’er zit niet te wachten op allerlei nieuwe “uitvindingen” (Pensioenfonds, Premie Pensioeninstelling PPI etc.) om zijn of haar pensioen in te kunnen regelen. Het zijn marketing instrumenten voor de bestaande pensioenuitvoerders die de zogenaamde “nieuwe markt” zo aan zich willen binden. Het is meer “oude wijn in nieuwe zakken” en zeker geen oplossing die aansluit bij de wensen.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →