Zzp’er, pas op met te weinig slaap!

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Zzp'er, pas op met te weinig slaap! - ZZP Barometer

Onderzoek wijst uit dat slaaptekort schadelijk is

In het Zweeds vaktijdschrift Sleep is een onderzoek gepubliceerd waarin de gevolgen in kaart worden gebracht van het doorhalen en keihard werken tot diep in de nacht. Pas sinds kort is het bekend hoe schadelijk het voor de hersenen is om tot ’s avonds laat te werken. Goed slapen komt de productiviteit ten goede, maar slecht slapen is schadelijk.

Oorzaak

Door slaapgebrek nemen de prestaties af en fouten en ongelukken toe. Niet onlogisch, want slaapgebrek leidt tot het slechter functioneren van het geheugen, slechtere concentratie en verstoring van cognitieve processen waardoor fouten worden gemaakt. Slaap is essentieel voor de werking van het brein. Het probleem van langer door werken is de gemiste slaap, deze is niet echt in te halen.

Onderzoek

In eerder onderzoek, waaraan de Zweedse publicatie refereert, werd een groep mensen gevraagd om een week lang slechts drie tot vijf uur per nacht te slapen. De week daarna konden ze onbeperkt slapen. In die periode werden ze onderworpen aan diverse tests. In de tweede week namen de prestaties wel toe, maar de controlegroep die de eerste week zonder slaaptekorten doorkwam presteerde ook in de tweede week aanmerkelijk beter.

Gevolg

Niveau’s van bepaalde eiwitten in het bloed worden in verband gebracht met hersenbeschadigingen en pieken bijvoorbeeld in het geval van een hersenschudding. Uit het onderzoek blijkt dat die proteïnen na een nacht doorwerken 20 procent meer aanwezig zijn dan wanneer een gezonde nachtrust wordt genoten. Net als een hersenschudding herstelt het lijf wel van deze onbalans.

Bron: People business

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →