Belastingdienst stuurt 20.000 zzp’ers in zorg richting bijstand

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
civilian-service-63616_640

Zeker 1200 zzp’ers in terminale thuiszorg de dupe

Het voortbestaan van de terminale thuiszorg wordt serieus bedreigd door de wijze waarop de Belastingdienst omgaat met zelfstandigen in de zorg. Zzp’ers zijn cruciaal voor de zorg aan stervenden, maar volgens de Belastindienst kunnen zzp’ers niet als onderaannemers voor thuiszorgorganisaties werken, op grond van de Kwaliteitswet zorginstellingen. De zorgaanbieder is verantwoordelijk voor de kwaliteit en kan niet worden uitbesteed aan onderaannemers.

Zzp’er de dupe

Het afgelopen jaar is de Belastingdienst ineens gaan handhaven en zzp’ers die in de zorg werken, gaan controleren, jaren is de situatie gedoogd, maar nu zijn minstens 1200 zelfstandigen de dupe geworden en kunnen niet meer werken. Zij zouden zich schuldig maken aan een schijnconstructie. Mensen in loondienst moeten daarom het werk doen.. Inmiddels zijn 600 gedupeerde zzp’ers in beroep gegaan tegen de beslissing. FNV Zelfstandigen geeft juridische hulp aan mensen die in de problemen zijn gekomen. Ze zijn zowel hun inkomsten als hun perspectief kwijt.

Willekeur en rechtsongelijkheid

Het inzetten van zelfstandigen voor een groot deel van deze zorg gebeurt al jaren en gaat ook, ondanks de nieuwe koers van de Belastingdienst, gewoon door. In de thuiszorg, verzorgingshuizen, verpleeghuizen en kraamzorg werken 430.000 mensen in loondienst. Daarnaast zijn er zo’n 20.000 zzp’ers actief. FNV Zelfstandigen meldt dat er op dit moment sprake is van willekeur en rechtsongelijkheid. Niet gecontroleerde zelfstandigen kunnen gewoon doorwerken en de thuiszorgorganisaties, die de opdrachten geven, worden ook niet aangepakt. De Tweede Kamer heeft het afgelopen jaar met diverse bewindspersonen vergaderd over dit hoofdpijndossier, maar er is nog altijd geen oplossing. FNV Zelfstandigen is bang dat de terminale thuiszorg in gevaar komt als er niet meer met zzp’ers gewerkt kan worden.

Terminale zorg bedreigd

Thuiszorgorganisatie Evita Zorg, in april van dit jaar nog uitverkozen tot beste opdrachtgever voor zzp’er, is bang dat de hele terminale thuiszorg zal omvallen: “De terminale zorg wordt op deze manier bedreigd. Men realiseert zich niet dat als er nu geen oplossing komt vanuit aldus, het kabinet, wij deze zorg thuis niet meer kunnen leveren,” Natalie Bommeljé, directeur van Evita Zorg. Brancheorganisatie BTN bevestigt dat. Directeur Jan Verschuren: “Al vanaf 2007 is BTN in gesprek met de ministeries van VWS en Financiën om te komen tot een duurzame oplossing. Beide ministeries geven niet thuis, waardoor goedwerkende zorgverlening verloren dreigt te gaan, met alle gevolgen van dien voor kwetsbare cliënten, zelfstandige zorgverleners en instellingen. Bron: Nieuwsuur

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →