Meer zzp’ers bij de overheid, minder ambtenaren

Bemiddeling & marge
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer zzp’ers bij de overheid, minder ambtenaren - ZZP Barometer

Aantal ambtenaren daalt sterk

Het aantal werkenden in Nederland bij het openbaar bestuur, onderwijs, politie en defensie is de afgelopen jaren met tienduizenden gedaald tot ruim 923.000 mensen. E.e.a. blijkt uit cijfers tot en met 2013, die minister Ronald Plasterk, van Binnenlandse Zaken deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Meer externe inhuur van zzp’ers

Wel is de Rijksoverheid in 2013 meer gaan uitgeven aan externe inhuur, zoals consultants. In een jaar stegen de kosten daarvoor met 100 miljoen naar ruim 1 miljard euro. In 2011 gaf het Rijk daar nog 876 miljoen euro aan uit. Ten opzichte van 2009, toen er nog bijna 1,3 miljard werd uitgegeven, zijn de uitgaven wel gedaald. Volgens onderzoek van de ZZP Barometer bestaat een groot deel van deze externe inhuur uit zzp’ers, freelancers en interim professionals.

Trend

Verder denkt Minister Plasterk dat die dalende trend zich de komende jaren zal voortzetten. Zo zal tot 2022 de helft van de vertrekkende ambtenaren niet vervangen worden. Ook bij het Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen werken de komende jaren steeds minder ambtenaren, volgens de prognose op basis van bezuinigingsdoelstellingen. Tot en met 2022 zal de helft van de vertrekkende ambtenaren, o.a. door pensionering niet worden vervangen.

Bron: Telegraaf

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →