Freelancemarktplaats Fiverr geïnspireerd op eBay en Amazon

Marktplaatsen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Online marktplaats Fiverr startte met freelance diensten van slechts 5 dollar - ZZP Barometer

Freelance marktplaats Fiverr inmiddels miljoenen waard

De oprichters van Fiverr hebben in 2010 een online marktplaats voor freelancers gecreëerd.  Het begin van de marktplaats  was kleinschalig en specifiek. Nu in 2014 is deze freelance marktplaats inmiddels miljoenen waard.

De oprichters

Micha Kaufman en zijn vriend Shai Wininger dachten zes jaar geleden: “Wat als mensen freelancers kunnen inhuren op dezelfde manier als ze spullen op eBay of Amazon kopen? En wat als die diensten te koop zijn vanaf slechts vijf dollar?” De ondernemende vrienden, beide gevestigd in Tel Aviv, besloten om Fiverr een kans te geven en er voor te gaan. In plaats van zich zorgen te maken over de financiering of het ontwerp, maakten zij de website zelf. “Het basisproduct was iets wat we gehackt hadden en zo zag het er ook uit“, aldus Kaufman. “Het was niet mooi.” Ook adverteerders of investeerders zochten zij niet. Kaufman en Wininger leunden achterover in hun stoel en keken toe. Het duurde een paar weken. “Een paar vrienden vertelden het hun vrienden, die het hun vrienden weer vertelden. Het was als een lopend vuurtje,” zegt Kaufman. “Het ging echt razend snel.”

Uiteenlopende diensten

Sinds de lancering van 2010 heeft Fiverr de diensten van 5 dollar uitgebreid met freelancers die werk aanbieden van meer dan 8.000 dollar. En de diensten lopen zeer uiteen. Er is een gamma van 120 categorieën en bijna 4 miljoen banen – variërend van visitekaartjes ontwerpen tot een gepersonaliseerde “Happy Birthday” muziekvideo. Fiverr is gegroeid van 2 naar 130 medewerkers. In augustus haalde het bedrijf een vierde financiering op van 30.000.000 dollar, voor de verdere groei van de marktplaats. “We zijn geobsedeerd door groei”, aldus Kaufman. “De missie is om zo veel mogelijk mensen te krijgen en van Fiverr een begrip te maken.”

Start klein en van daaruit groeien.

Kaufman en Wininger wilden het makkelijk maken voor mensen om over te gaan tot het kopen en verkopen van diensten online. Ze realiseerden zich dat het starten met een lage prijs, 5 dollar, het minder riskant  zou maken voor zowel de freelancer als de klant. Je zou denken dat de meeste freelancers hun wenkbrauw zouden optrekken bij een dergelijk laag tarief, want wat kun je nou eigenlijk krijgen voor vijf dollar? Maar de oprichters had een goed voorgevoel en ze kregen gelijk. Freelancers begonnen zich massaal aan te melden. En na bijna een jaar van groei, begrepen de oprichters dat het nodig was om de 5 dollar los te laten  en freelancers de kans te geven hun diensten en tarieven uit te breiden.

De dienst als een product in een catalogus

Een belangrijkste doelstelling van de oprichters van Fiverr was om te denken als een e-commerce bedrijf. Ze wilden het proces vereenvoudigen. Ze wilden het bestellen van een dienst net zo makkelijk maken als het bestellen van een boek op Amazon. In plaats van freelancers te laten bieden op projecten, vroegen ze hen om hun vaardigheden te definiëren als een product met een vaste prijs. Dit product werd vervolgens aan het assortiment toegevoegd. “Tegenwoordig kunnen klanten bladeren in een catalogus van diensten en kiezen wat ze willen.”

Bron: Fastcompany

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →