“Zzp’ers op universiteit risico voor kwaliteit”

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer - zzp'ers op universiteit risico voor kwaliteit

Vakorganisatie personeel bang voor afname kwaliteit universiteiten door inzet flexwerkers

De toename van het aantal tijdelijke contracten komt voornamelijk door de financiering van wetenschappelijk onderzoek. Universiteiten krijgen steeds minder geld direct van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

ZORGEN

Zorgen onder wetenschappers over de toename van het aantal tijdelijke arbeidscontracten aan universiteiten zijn er zeker. In 1995 had ongeveer 20 procent van de wetenschappers een tijdelijk contract, in 2012 was dat al rond de 40 procent. Tellen ook promovendi mee, met bijna allemaal een tijdelijke aanstelling, dan komt het aandeel universitaire flexwerkers zelfs op 60 procent. Gaat dit ten kosten van de kwaliteit?

KWALITEIT

“Voor goed onderzoek en goed onderwijs is continuïteit nodig. Dat gaat een stuk lastiger als iedereen maar een paar jaar blijft,” aldus Marijtje Jongsma, bestuurslid van de VAWO.

De koepel van universiteiten (VSNU) ziet de toename van het aantal tijdelijke contracten niet als een probleem volgens woordvoerder Bastiaan Verweij. “Onderzoek is veel competitiever dan vroeger. Wetenschappers strijden met elkaar om de pot met geld. Dat is uitdagend, maar betekent soms ook dat er onzekerheid is over een aanstelling of over het voortbestaan van een vakgroep.”

Bron: Volkskrant

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →