Veel zzp’ers ontevreden over huidige bank

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
home-366927_1280

Zzp’er is kritisch en ontevreden over kosten en overige diensten bij banken.

Meer dan 150 duizend zzp’ers zijn ontevreden over hun huidige bank en oriënteren zich op een andere financier.

Rapport ZZP Barometer

Uit het Rapport Financiën en Administratie van de ZZP Barometer, afgelopen zaterdag als preview gepresenteerd op BNR ZZP Café blijkt dat veel zzp’ers ontevreden zijn over hun huidige bank. “Ze zijn kritisch op de kosten, ze kunnen geen lening of geen hypotheek krijgen en daarnaast hebben banken het probleem dat ze niet goed weten of een zzp’er een zakelijke klant of een particuliere klant is en dat zorgt voor veel ontevredenheid bij de zzp’er”, zegt Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer.

Knab versus ABN

In de radio-uitzending waren zowel Knab Bank als ABN aanwezig. René Frijters, oprichter van Knab, herkent zich niet in dit beeld: “Wij zien bij onze zakelijke klanten een erg hoge tevredenheid. En als je praat over de transparantie ten aanzien van tarieven, dan is dat simpel: we hebben één tarief en dat is vijf euro per maand. Klaar, over en uit.”
Het onderzoek onder 924 ZZP’ers heeft niet gemeten over welke bank ze het meest tevreden zijn. Sakkers: “Wel hebben we gezien dat 10 procent van de zelfstandigen afgelopen jaar is overgestapt naar een andere bank en dat slechts 17 procent bij een bank terecht kan voor financiering.”
Volgens Han Mesters, sectorbankier zakelijke dienstverlening van ABN Amro, zijn er verschillende redenen te noemen voor deze moeilijke kredietverlening: “Eerst hadden we een situatie waar we te weinig funding hadden en nou zitten we op het punt dat veel commerciële mensen voorzichtig zijn geworden. Mensen zijn een beetje te bang. Bovendien is het gewoon te duur om met de onze infrastructuur tienduizend euro te financieren.”

Andere wegen

Een zzp’er is voor krediet tegenwoordig niet meer uitsluitend aangewezen op banken. Crowdfunding is een voorbeeld van hoe het ook anders kan. Mesters: “Onze bestuursvoorzitter zegt altijd: ‘mijn broer is ondernemer en toen die begon, ging die ook bij de familie langs’. Het is toch een andere tijd geworden.”

Bron: BNR

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →