Afschaffing VAR voor zzp’er stuit op kritiek

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
shredder-71772_1280

“BGL voor zzp’er leidt tot meer rompslomp”

Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben grote kritiek op een kabinetsvoorstel om de VAR-verklaring voor zzp’ers en freelancers te vervangen door de BGL, de Beschikking geen loonheffingen. Dat blijkt woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Meer kosten en rompslomp

Actal vreest dat de nieuwe regeling gaat leiden tot meer kosten en administratieve rompslomp voor ondernemers en de maatschappij helemaal niets oplevert. Volgens VNO-NCW is de nieuwe wet niet nodig, maar moet de VAR door de belastingdienst beter worden gehandhaafd.
Freelancers of zzp’ers hebben om te kunnen werken nu een VAR, Verklaring arbeidsrelatie, nodig van de Belastingdienst. Het kabinet vindt dat die VAR schijnzelfstandigheid in de hand kan werken. De BGL, waarbij ook de werkgever verantwoordelijk wordt voor de vraag of er sprake is van een dienstbetrekking, moet daar een einde aan maken.

Wetsvoorstel is prematuur”

Volgens Actal leidt die verantwoordelijkheid voor de opdrachtgever tot meer risico’s voor werkgevers. Die willen dat niet, zullen andere
oplossingen zoeken, wat meer kost.
De vele veranderingen irriteren ondernemers, stimuleren hen niet en zijn dus niet goed voor de economische groei, aldus Actal-voorzitter Jan ten Hoopen. De VAR werkt volgens hem. De regeling nu vervangen werkt ”contraproductief”. Hij haalt ook aan dat er te weinig informatie is over de kosten van het huidige systeem en de nieuwe opzet om een goede vergelijking te maken. De sprekers in de hoorzitting noemden de vervanging van de VAR door de BGL ook prematuur, omdat het kabinet juist ambtenaren van verschillende ministeries een onderzoek laat doen naar de groei van het aantal zzp’ers en de gevolgen voor onze economie. ”Wij zijn unaniem: dit wetsvoorstel is overbodig, of op z’n minst prematuur”, zei emeritus hoogleraar fiscale economie Leo Stevens.

Grijs gebied

Zzp-organisaties PZO-ZZP en FNV ZZP pleiten niet voor het invoeren van de BGL, maar vinden enkele punten uit het nieuwe systeem wel positief. Zo vinden de organisaties het positief dat eventuele naheffingen niet alleen op de zzp’er wordt afgewenteld. Volgens Marieke Lips van PZO-ZZP is het nieuwe systeem ook eenvoudiger en wordt het aanpakken van schijnconstructies makkelijker. Lips gaf verder aan dat vanuit het ministerie is beloofd de vragenlijst op te sturen voor de hoorzitting, maar dat dit niet is gebeurd. Meerdere keren werd daarna ook benadrukt dat het eigenlijk nog niet duidelijk is waar over wordt gediscussieerd. Josien van Breda-Hoekstra van FNV ZZP geeft wel aan dat de BGL mogelijk problematisch wordt voor zelfstandigen die in een grijs gebied vallen. “Bij een verpleegkundige die parttime ook les geeft aan een HBO-instelling is het lastig om een onderscheid te maken.” “Nu is het gek dat er een vragenlijst komt die het grijze gebied ontkent en alleen maar een zwart wit uitkomst heeft. Voor zzp’ers is onduidelijkheid over hun juridische status funest. Daarom pleiten we voor een sectorale aanpak.”

Bron: Nu.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →