zelfstandige zonder verzekering, “de zzv’er”

Radio & TV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

“Heeft de zzp’er een sociaal vangnet nodig?”

Ruim 33 procent van de zelfstandigen heeft geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, “de zzv’er”  , zelfstandigen zonder verzekering. Werkgeversvereniging AWVN wil dat zzp’ers worden verplicht zo’n verzekering af te sluiten. Mies Westerveld, hoogleraar sociaal verzekeringsrecht aan de UvA (specialisatie in zzp’ers): “Zzp’ers staan behoorlijk in de kou als het gaat om sociale bescherming”.

 

Werkgeversvereniging AWVN wil de zzp’er verplicht een verzekering laten afsluiten, maar alleen een heel klein percentage is voor om het verplicht te stellen. Marco Keim, CEO Aegon Nederland vind dat het niet nodig is, “ik ben er geen voorstander van, ondernemers moeten zelf kunnen bepalen of ze willen sparen of verzekeren voor hun oude dag. Denk er goed over na, je hoeft je niet voor alles te verzekeren, maar breng de risico’s in kaart.”

Kosten

Zelfstandig ondernemers hebben vaak 2 redenen om geen AOV af te sluiten, het kostenaspect van de verzekering en de ontransparantie van verzekeraars. Een AOV kan vaak goedkoper, maar is dit niet altijd vindbaar of duidelijk genoeg aangegeven bij de verzekeraar. Zo kan je een wachttijd instellen voor je AOV, dit betekent dat je het eerste of de eerste 2 jaar een wachttijd hebt waarin je zelf de kosten moet kunnen opvangen door middel van een buffer. Daardoor daalt de premie voor een AOV wel aanzienlijk. “Een AOV is een complex product dat je met een adviseur goed moet bekijken. Het is al een stuk goedkoper om de eerste 2 jaar zelf te financieren door middel van een buffer”,aldus Marco Keim.

Challenger

André Jonkers is mede-oprichter van Broodfondsmakers. Een broodfonds bestaat uit zo’n 20 tot 50 ondernemers die maandelijks allemaal een bedrag apart leggen. Wordt er een ondernemer ziek, dan zal die financieel worden ondersteund door het broodfonds. Gezamenlijk elkaar helpen en terug naar de beginselen van de verzekeringen, op basis van vertrouwen elkaar ondersteunen. Het gemiddelde ziektecijfer in de arbeidsmarkt is 4%, en bij het broodfonds slechts 1%. Een ondernemer die ondersteuning krijgt vanuit het broodfonds lijdt evengoed schade, omdat er geen inkomsten zijn vanuit de onderneming, het risico is dan ook klein dat hij langdurig ziek zal blijven.

Pitch

Valerie Jongeneel, eigenaar en oprichter van werkenopeeneiland.nl. Werkenopeeneiland.nl wil graag inzichtelijk maken wat de eilanden te bieden hebben voor zelfstandig ondernemers. Het is een online platform voor zelfstandig ondernemers, die niet plaatsgebonden zijn met hun werk. Valerie: “Wie wilt er nou niet zijn tuin uit rollen en in de zee staan”. “Ja”, was hier het antwoord van Jeroen Sakkers op: “Miljardiar Richard Branson had al een eigen eiland, zzp’ers nu ook, Texel!” Wie denkt dat er alleen seizoensgebonden werk is zoals in de horeca, heeft het mis. Er is vooral vraag naar creatievelingen, tekstschrijvers, grafische vormgeving en acteurs.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →