CBS krijgt meer zicht op zzp-economie

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
bills-496229_1280

Nederland rijker dan gedacht, 600 miljoen naar Brussel

Nederland moet ruim 600 miljoen euro extra overmaken aan Brussel. Dat is een flinke tegenvaller. Dit komt onder meer doordat het CBS meer zicht heeft op de enorme omvang van de zzp-economie.

Waarom 600 miljoen betalen

Het komt er op neer dat het Centraal Bureau voor de Statistiek de afgelopen tijd beter is gaan rekenen. Het bureau heeft geïnvesteerd om nog beter gegevens te verzamelen over onze inkomsten en onze rijkdom. Zo heeft het CBS nu meer zicht op de enorme omvang van de zzp-economie. Ook is er bijvoorbeeld meer inzicht in onze salarissen en ook in de snel groeiende sector als de ICT. Dat het CBS dat doet levert betere gegevens op, het nadeel is echter dat gebleken is dat we rijker zijn dan we dachten. Nederland is economisch groter dan we dachten. En dat betekent dat weer dat de bijdrage die we aan Brussel moeten betalen, hoger uitvalt.

Erg veel geld

Het telt op over vier jaar. Het lijkt een beetje op onze inkomstenbelasting. Je geeft voorafgaand aan het lopende jaar op hoeveel je denkt te gaan verdienen. Als dat meer blijkt te zijn, komt achteraf een naheffing. Ook in het geval van onze afdracht aan Europa is dit al jaren staande praktijk. Maar nu vindt minister Dijsselbloem de naheffing een beetje hoog. Hij vindt het vervelend dat de herberekening van het CBS nu met terugwerkende kracht aan Nederland wordt doorberekend. Over vier jaar! Daarom loopt de rekening zo op.

Waar het mee te maken heeft

Het zit wat ingewikkeld in elkaar. Het CBS heeft ook nog een andere herberekening doorgevoerd; een internationale. Deze is bedoeld om de landen onderling beter vergelijkbaar te maken. In deze herberekening is onder meer opgenomen dat ook de schaduw-economie zo goed als kan moet worden meegenomen. Prostitutie en drugs horen tot die schaduweconomie.
Het nieuws over de naheffing kwam zeer onverwacht en leidde tot chaotische reacties en berichtgeving. De suggestie werd gewekt dat de naheffing kwam door deze internationale herberekening. Maar dat is niet het geval. Wellicht gaan we de gevolgen van deze internationale herberekening later nog merken. Volgens Jeroen Dijsselbloem is hem beloofd dat deze echter geen gevolgen zal hebben met terugwerkende kracht.

Wat te doen aan naheffing EU

Of er nog iets te doen is aan de naheffing is nog een beetje onduidelijk. De afdracht van de landen aan Europa moet altijd nog door de regeringsleiders worden vastgesteld. Daar lijkt dus nog ruimte te zitten. Maar of Nederland een vuist kan maken, moeten we maar afwachten. Rutte en Dijsselbloem stelden zich in ieder geval strijdbaar op, want het is nogal wat, 600.000.000 euro. Per Nederlander gaat het dan om ruim 35 euro, of 140 euro per gezin met twee kinderen.

Bron: Rtlnieuws.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →