Blendle moet rechten freelancers respecteren

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
newspapers-444448_1280

“Freelancers in de kou gezet door Blendle”

Blendle moet de rechten van freelancers eerbiedigen en met geld over de brug komen. Dat eist Lira, de stichting voor leenrechtvergoedingen.

Miljoenendeal

Blendle, de krantenkiosk op internet, sloot vorige week een miljoenendeal met de New York Times en de Duitse uitgever Axel Springer. De uitgevers krijgen daarmee een minderheidsbelang van 23 procent in Blendle, dat pas sinds 28 april live is. Maar het laat intussen de freelancers die veel van de online aangeboden artikelen schrijven, in de kou staan, vindt Tijs van den Boomen, vicevoorzitter van Lira. Pictoright, de Nederlandse waakhond voor beeldrechten, schaart zich achter hem. De megadeal van Blendle bracht de complete waarde van het nieuwe verzamelloket voor alle kranten van Nederland in één klap op dertien miljoen euro. Al meteen klonk een kritisch geluid. Een geërgerde Max Pam zei, aan tafel bij De Wereld Draait Door: “Er worden stukken verkocht waarvan ze de rechten niet hebben. Dat moet nu echt geregeld worden.”

De rechten

Freelancers zijn samen goed voor maar liefst zeventig procent van de stukken die Blendle verkoopt. Er staat dus veel op het spel. Blendle zelf, het geesteskind van de gedreven mediaondernemers Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn, verwijst door naar de uitgevers. Die beschikken over de rechten op de artikelen en krijgen, “na aftrek van onze kosten”, dus ook alle opbrengsten. Maar volgens Lira klopt die redenering niet, omdat veel freelancers hun auteursrechten helemaal niet hebben overgedragen aan de uitgevers. Zij beheren die zelf, of hebben die overgedragen aan Lira, die zegt te spreken namens duizend freelancejournalisten.

Bron: ND

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →