“Zzp’er moet zichzelf goed zichtbaar maken!”

Goed opdrachtgeverschap
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

“Wil je ondernemer zijn, gedraag je dan ook als ondernemer”

Bedrijven huren tegenwoordig graag zzp’ers in, niet alleen vanwege de flexibiliteit, maar ook omdat ze een “frisse blik” en “iets nieuws” brengen, aldus Rob de Laat, van Staffing MS en gast in BNR ZZP Café.

Het nieuws

In het nieuwsitem wordt deze week de start van de FOTY Awards (Freelancer of the Year) 2014/2015 bekend gemaakt. Jeroen Sakkers legt uit dat in deze competitie de beste zzp’er wordt gekozen en dat je er gratis aan mee kunt doen. Er zijn vele mooie prijzen te winnen, waaronder een jaar lang gratis rijden in een gloednieuwe MINI of een “All-Around-The World” vliegticket. Diana voegt hier aan toe dat dit “niet slecht” is en dat de zzp’er de luxe prijzen goed kan gebruiken. Want, zoals eerder deze week in het nieuws was: “De zzp’er is misschien wel arm maar ook heel gelukkig. Dus we hoeven geen medelijden met ze te hebben!” Verder wordt ook Blendle besproken, met de freelance journalisten die in opstand komen tegen dit bedrijf, omdat ze naar eigen zeggen niet zelf meeprofiteren van alle opbrengst, maar wel voor veel artikelen zorgen. Een oplossing zou hier misschien zijn dat journalisten hun columns rechtstreeks aan Blendle aanbieden, zonder tussenkomst van uitgeverijen.

Hoe verkoop je jezelf als zzp’er

Met Rob de Laat, directeur Staffing MS en Kiki Verbeek, Schrijfster van “Waarom iedereen luister als je over seks praat” gaat het gesprek verder over het vraagstuk “hoe profileer je jezelf als zzp’er”. Volgens Rob is het belangrijk dat je jezelf zichtbaar maakt en dat je precies moet passen bij de opdracht. Dus niet maar “lukraak” overal op reageren, maar alleen als je precies past binnen de aanvraag van een bedrijf. Ook moet je als zzp’er, volgens Kiki, echt hart voor je vak hebben en zorgen dat er iets op het spel staat voor de klant, eigenlijk net als bij seks. Praat vooral ook niet alleen over jezelf, maar praat over je klant. Het publiek is het hiermee eens. Alex, van “Mag het iets meer zijn” vindt bijvoorbeeld ook dat je best eens iets gratis weg mag geven: “Zodat je laat zien wat je in huis hebt!” De conclusie die hieruit volgt is: “Wil je ondernemer zijn, dan moet je je ook als ondernemer gedragen,” aldus Rob.

Verder komt het voornemen van het kabinet om de zzp’er in te dammen ter sprake. Diana vraagt of Rob denkt dat de zzp’er tegenwoordig ook meer eisen stelt, omdat hij of zij meer gevraagd wordt door opdrachtgevers. Zijn ervaring hierin is dat bijvoorbeeld in de zorg de opdrachtgevers erg blij zijn met zzp’ers. “De zzp’ers zijn specialisten, die kiezen voor een vak waar ze goed in zijn, niet voor een bedrijf waar ze willen werken,” aldus Rob. “Echte talenten bepalen dus zelf wat ze doen,” zegt Diana en Rob beaamt dit. De komende jaren ziet Rob ook zeker nog meer groei binnen de zzp-markt, zeker nu de economie weer beter gaat. De groei was er ook al tijdens de crisis. Op de vraag van Jeroen of de zzp’er Nederland ook door de crisis heen heeft geholpen, geeft Rob hem gelijk en vindt het dan ook niet eerlijk om, nu het weer beter gaat, de flexibele werker nu te bedanken, als kabinet en terug te stoppen in een keurslijf. Tenslotte zijn er nog wat tips van Jeroen, richting de zzp’er.: “ Sluit je cv goed aan op de opdracht, zorg voor een concrete lijst met referenties en motiveer waarom jij de juiste persoon voor de klus bent.” En ook Kiki geeft aan: “Zet hoog in! Je hebt kwaliteit te bieden.” Vanuit het publiek reageert Harry Hendriks, een muzikant, hierop en zegt:”Het werk dat je doet mag ook iets waard zijn! Je weet wat je waard bent. Vanuit de FOTY Award kreeg ik over mijn werk de opmerking “ fantastisch maar wel een beetje duur…”

Challenger

Michèle Sparreboom is in BNR ZZP Café vandaag de challenger. Binnen haar bedrijf brengt zij mensen bij elkaar, die elkaar kunnen helpen ook hun droom uit te laten komen. “Hoe hun idee naar een hoger plan te brengen.” Samen met haar klanten gaat ze op “ontdekkingstocht”. De focus ligt hierbij op “dat waar je hart van in de fik gaat staan” en op de Rotterdamse manier wordt de ontdekkingstocht aangepakt:” Niet lullen maar poetsen! Geen excuses hebben, de dingen simpel maken en op je doel afgaan.” Ook in het publiek zit ruim 50% zzp’ers die bezig is met het verwezenlijken van hun droom. Petra van der Pool, uit het publiek vertelt over haar app ‘Ican”, een droom die uitkwam en zelfs gelanceerd werd door onze eigen koningin Maxima!

Pitch

Anna Hajrapetian, eigenaar van Mila Chocolata is deze ochtend de pitcher en tevens weekwinnaar van www.freelanceroftheyear.nl. Zij heeft haar droom waar gemaakt. Zij biedt binnen haar vak maatwerk en mooie ontwerpen aan haar opdrachtgevers. Diana merkt terecht op dat de kracht van Anna ligt in het feit dat ze de klant laat bepalen. Zo heeft Anna voor Elite Model Look pumps van chocolade gemaakt, een exclusieve klus.

Tips sociale media

Thomas van Groningen heeft het over “the cloud” en is fan. Op de vraag van Diana wat hier zo makkelijk aan is, geeft Thomas aan dat je overal alles bij je hebt en altijd iets kan nakijken, als er iets wordt gevraagd. Als Jeroen oppert dat veel mensen bang zijn dat Google dan alles van je weet en Diana ook een duit in het zakje doet met: “Precies, alles ligt op straat,” geeft Thomas aan dat dat wel meevalt. Zorg voor een goed wachtwoord en maak regelmatig een backup. Verder geeft hij aan dat zijn voorkeur Google Drive, een betaald account heeft, vanwege extra opslagruimte.

 

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →