“Zzp’ers verzieken arbeidsmarkt in de bouw”

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
plumber-228010_1280

“Oer-Hollandse zzp’ers verzieken arbeidsmarkt”

Oost-Europeanen zijn niet langer de grootste ergernis, maar vooral oer-Hollandse zzp’ers zijn het die de arbeidsmarkt in de bouw verzieken. Dat zegt voorzitter Henk Klein Poelhuis van Aannemersfederatie Nederland, AFNL.

Hoe noemt de zzp'er zich het liefst? Download gratis het onderzoek

Weten hoe jouw collega-ondernemers zichzelf het liefst noemen? Download het onderzoek en ontvang exclusieve toegang tot feiten & cijfers over zzp’ers.

Meer info

Oproep

Klein Poelhuis maakt zich grote zorgen en roept de politiek op om de ketenaansprakelijkheid en de aanpak van schijnconstructies wettelijk vast te leggen. Bouwplaatsen in ons land worden namelijk overspoeld door zzp’ers en flexwerkers die via schijnconstructies aan het werk worden gezet. Vakbond FNV Bouw deed dezelfde oproep een dag eerder ook al.
Volgens Klein Poelhuis is de huidige arbeidsmarkt verziekt. „Veel zzp’ers worden via schijnconstructies aan het werk gezet tegen een lage prijs. Bonafide werkgevers verliezen daardoor hun concurrentiepositie.”
De instroom van het aantal zelfstandigen en flexwerkers is inmiddels hoger is dan die van werknemers uit Oost-Europa, volgens de AFNL-voorzitter.

Verhoudingen zoek

Ook zijn er steeds minder vaste werknemers op bouwplaatsen die vallen onder de bouw-cao. „Voorheen was driekwart van de werknemers in mijn achterban in vaste dienst en een kwart bestond uit zelfstandigen. Maar nu is die verhouding compleet zoek. Bijna 80% is flexwerker of zzp’er.”
Klein Poelhuis zegt dat de komst van zelfstandigen ten koste gaat van kwaliteit. „We zien dat de faalkosten toenemen en consumenten zijn hier uiteindelijk de dupe van. Concurrentie in onze sector moet worden geleverd op het gebied van vakmanschap en niet door schijnconstructies.”
Klein Poelhuis vindt dat werkgevers en vakbonden haast moeten maken met een nieuwe cao, de onderhandelingen daarover lopen nog. „De huidige cao wordt amper nageleefd. Dat kunnen we zien aan de hoeveelheid ontwijkingsconstructies.”

Lichtpuntjes

De problemen met de zzp’ers overstijgen de lichtpuntjes die Klein Poelhuis toch ook signaleert. Uit gisteren gepubliceerd onderzoek onder zijn leden blijkt dat de groep aannemers, 31%, die dit jaar omzetgroei verwacht twee keer zo groot is dan de groep die op een daling rekent. Verder neemt ook het aantal bedrijven met vacatures flink toe. Dat is volgens Klein Poelhuis zelfs verdubbeld vergeleken met het afgelopen voorjaar. Toch is Klein Poelhuis somber gestemd. Het wegvallen van de schenkingsregeling en startersleningen kunnen het „het licht positieve beeld weer snel doen omslaan”.

Bron: Blendle/Telegraaf

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →