“Vrijheid bovenaan lijstje zzp’er!”

Het Nieuwe Werken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

“Belastingvoordeel geen drijfveer voor zzp’er”

Het kabinet wil het aantal zzp’ers in Nederland indammen. Het CPB kopt in diverse kranten dat zzp’ers uit zijn op belastingvoordeel. Uit verschillende interviews met zzp’ers blijkt dit niet zo te zijn. Belastingvoordeel is niet de belangrijkste drijfveer voor zzp’ers om zelfstandig te worden.

Vrijheid

“Uit verschillende interviews, onder zelfstandigen, blijkt dat de belangrijkste reden om als zzp’ers aan de slag te gaan vrijheid is”, aldus Luis Roman, ontwikkelaar van Chimply. Zzp’er Ingrid van Houwelingen, eigenaar van F-Sleutel Adminstraties zegt: “De vrijheid om te doen wat ik leuk vind en om mijn eigen tijd in te delen, waren voor mij de redenen om zelfstandig te worden.” Andere redenen om voor het ondernemerschap zijn: vrijheid van hiërarchie en ruime arbeidsmarktomstandigheden.

Matigen

Het kabinet wil de fiscale faciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek matigen. De extra inkomsten voor de Staat die hieruit voortvloeien lijken hierbij de grootste drijfveer van de regering. De zelfstandigenaftrek zou namelijk schijnconstructies uitlokken. Dit is tegenstrijdig met de jarenlange stimulatie, voor het ondernemerschap. “Door voorgaande maatregelen zullen een hoop goede bedrijven nooit ontstaan.” Aldus Luis Roman.

Echte redenen

ZZP’ers kiezen niet voor het ondernemerschap vanwege de fiscale faciliteiten, wat het kabinet wel doet lijken. Om beter inzicht te krijgen wat de échte redenen zijn, is Chimply daarom een onderzoek begonnen.

Bron: de Ondernemer

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →