Meer schijnzelfstandigen in bouw

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Vakbond komt tot conclusie op basis van enquête onder eigen leden

Ruim 30 procent van de zzp’ers in de bouw werkt feitelijk als een werknemer. Zij moeten eigenlijk door de opdrachtgever in dienst worden genomen. Dat geeft vakbond FNV Bouw aan naar aanleiding van een eigen enquête.

Schijnzelfstandigheid

Van de ondervraagden zegt 7 procent noodgedwongen als zelfstandige te zijn begonnen om zo een inkomen te kunnen verdienen en zij zien zichzelf niet als een zzp’er. Volgens de bond, FNV Bouw, wordt ten onrechte gesuggereerd dat het aantal schijnzelfstandigen in de sector meevalt.
In een rapport van ZZP Barometer staat dat slechts 2,5 procent van die groep zich schijnzelfstandige voelt. “De enquête van FNV Bouw is afgenomen bij eigen vakbondsleden, een groep waarbij het percentage schijnzelfstandigheid altijd hoger zal uitvallen dan deze in werkelijkheid is. Schijnzelfstandigheid is wellicht zelfs de reden dat ze lid zijn geworden van de betreffende bond. Het onderzoek van de ZZP Barometer is afgenomen onder een representatieve steekproef van zzp’ers in Nederland en de resultaten ervan zijn daarom per definitie betrouwbaarder dan die van de enquête van FNV Bouw. Conclusies zijn ook beter te generaliseren. De bouw is van oudsher een branche waarin veel op projectbasis wordt gewerkt en waar dus veel gebruik wordt gemaakt van zzp’ers. Maar uit onze onderzoeksresultaten blijkt dat deze zzp’ers vrijwel altijd zelf voor deze arbeidsvorm gekozen hebben, en dus niet als schijnzelfstandig te kwalificeren zijn,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer.

Het werk

Het onderzoek van FNV Bouw heeft ook gekeken zijn naar de omstandigheden van het werk. Daaruit blijkt dat 16 procent een VAR-loon, loon uit dienstbetrekking heeft, in plaats van een VAR-wuo, winst uit onderneming. Als zzp’er zijn ze hetzelfde werk blijven doen dat ze als werknemer ook deden en werkt 16 procent vooral voor de voormalige werkgever. Daarnaast werkt 9 procent via een uitzendbureau of met één werkgever. Ook zegt 15 procent van de ondervraagden niet te kunnen onderhandelen over het tarief. Uit het onderzoek blijkt verder dat 23 procent alleen mondelinge overeenkomsten sluit en heeft 8 procent onvoldoende voorzieningen. Het gaat dan om verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en een oudedagsvoorziening.

Nieuwe doelgroep

“Het is logisch dat FNV Bouw de hardgroeiende groep zzp’ers nu ook als doelgroep ziet voor de vakbond, maar dat betekent niet dat ze de zzp’er als zieligerd die niet voor zichzelf kan opkomen, hoeft af te schilderen. De overgrote meerderheid van zzp’ers heeft zelf gekozen voor een zelfstandig bestaan, ook in de bouw, of de vakbond dat nu prettig vindt of niet,” vervolgt Sakkers.

Bron: Nu.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →