Grootste zzp-marktplaats ter wereld groeit snel

Marktplaatsen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Meer dan 14 miljoen zzp’ers aangesloten

Ondernemer Matt Barrie, die een ‘eBay van diensten’ heeft gecreëerd, door het koppelen van de eerste zakelijke behoeften met computervaardigheden wereldwijd, is nu in de belangstelling van Britse fondsbeheerders. De gebruikers van zijn ‘Freelancer’ zzp-marktplaats, dat is genoteerd op de Australische beurs, is sinds 2012 meer dan verviervoudigd, naar 14 miljoen.

“Kansrijk en rechtvaardig”

Barrie begon ‘Freelancer’ toen hij zich realiseerde dat de werknemers in Vietnam en de Filippijnen, zzp’ers zoals hijzelf, ‘computer-based’ diensten aan huis zouden kunnen aanbieden tegen een fractie van de kosten. Met de marktplaats bood hij tevens Schotse bedrijven de kans om hun kosten te drukken. “Een website, app of product dat is ontworpen voor een paar honderd pond, een logo voor £ 10 of visitekaartjes voor 5 pond, helpt het creëren van een kansrijke en rechtvaardige manier van werken voor verschillende ondernemers”, zegt Barrie. “Ontwerpers die bijvoorbeeld vanuit huis werken kunnen zich zo ook opwerken.” Vijf miljard mensen leven van $10 per dag of minder,” aldus Barrie. “Wij helpen deze mensen zichzelf op te werken naar $10 per uur, we helpen mensen te verbinden en een opdracht te krijgen. En ook kleine bedrijven met een klein budget worden zo geholpen met onze marktplaats. Het is goed voor kleine bedrijven, goed voor ondernemers, om dingen gemakkelijk en goedkoop gedaan te krijgen. En om twee mensen samen te brengen en te laten werken aan een opdracht, in verschillende delen van de wereld, wordt steeds gemakkelijker.”

“Wereldwijde markt voor diensten”

Fondsbeheerders hebben hier ook kennis van genomen, want nog maar 40 procent van de wereldbevolking is op het internet, aldus Barrie. “Nu voor de eerste keer mensen in opkomende economieën in staat zijn om online te gaan, hebben ze geen geld te besteden, geen bezittingen om online te verkopen, en veel van hen hebben geen bankrekening. Maar wat ze wel kunnen doen is het verkopen van hun diensten, werken op vele gebieden, op elk moment van de dag, tegen een zelf vastgesteld loon. Dat leidt tot een wereldwijde markt voor diensten.” Barrie ziet zijn bedrijf groeien naar een vergelijkbare grootte als eBay, Alibaba en Amazon.

“eBay stijl”

‘Freelancer’ heeft 13 concurrenten opgekocht en heeft bijna 7miljoen projecten op haar zzp-platform, die zijn verdeeld over meer dan 700 categorieën. Van werk in de luchtvaart- en ruimtevaarttechniek tot aan biotechnologie, waarvan 10 procent van de aanvragen vanuit de UK komt. De marktplaats heeft inmiddels 400 medewerkers, en eenbasis in Londen die snel groeit. Leveranciers worden gerangschikt volgens ‘eBay-stijl’, naar de reputatie en ‘track record’, en de grootste westerse vraag is naar websites en grafische ontwerpen.

Bron: Herald Scotlandz

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →