Meer inhuur zzp’ers in IT

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Feiten & cijfers | ZZP Barometer themarapport Opdrachten en tarieven

“Mooi jaar voor zzp’ers in IT”

In 2013 gaf nog 60 procent van de organisaties aan minder externen in te zetten, maar in 2014 is dit percentage gehalveerd. Nu verwacht slechts een derde, 29%, minder externe IT’ers in te gaan zetten. Toegang tot expertise die intern niet ingevuld kan worden, blijft voor een meerderheid, 23%, de voornaamste reden voor het inschakelen van zzp’ers. Dit blijkt uit onderzoek van FastFlex, managed service provider op het gebied van resource management, in samenwerking met onderzoeksbureau Metri onder 28 organisaties uit de top 100 meest inhurende bedrijven in Nederland.

“In trek”

De toenemende mate waarin organisaties migreren naar een cloudomgeving en de opkomst van ‘The Internet of Things’, zijn de voornaamste redenen dat zelfstandige IT’ers in trek blijven. Dit heeft ook invloed op het verschil in populariteit binnen IT-functies. Zo waren senior en medior applicatie developers het meest in trek; respectievelijk 12 procent en 7 procent van het flexibele IT-domein bestond uit deze functies. Ondanks een lichte daling ten opzichte van 2013, blijft ook de infrastructuur specialist in trek. Andere populaire functies binnen de flexibele schil zijn business analist, program manager, project manager en system & ICT architect.

“Mooi jaar”

De duur van opdrachten voor zelfstandige professionals, zzp’ers, binnen de IT is aanzienlijk korter dan voorgaande jaren. Waar de opdracht in 2013 nog tussen de een en twee jaar duurde, geeft bijna de helft, 43%, van de organisaties aan dat de gemiddelde opdracht teruggebracht is naar zes tot twaalf maanden, slechts 18 procent ziet een stijging. De oorzaak hiervan ligt bij het steeds projectcycli en een rappere opvolging. Zware, lange trajecten maken plaats voor meerdere kleine projecten waarin binnen een kort tijdsbestek iets opgeleverd moet worden. Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Het onderzoek laat zien dat het aantal externe security functies net als in 2013 verder afneemt. Redenen hiervoor lijken onder andere security issues, waaronder DDoS-aanvallen, die veel media-aandacht met zich mee brachten. Nederlandse organisaties willen hun beveiligingswerk intern invullen en deze kennis volledig geborgd hebben. Andere ontwikkelingen binnen de IT zorgen juist voor een stijging van overige functies. Zo blijft de applicatie developer erg in trek om bedrijfsapplicaties cloud-proof te maken. De zelfstandige, zzp, IT’er gaat een mooi jaar tegemoet.”

Bron: Flexnieuws.nl

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →