Voortgang invoering wetsvoorstel BGL voor zzp’er

Starten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
agenda-366244_1280

Zzp-organisaties hebben overleg alternatief BGL

In antwoord op vragen van de vaste commissie voor Financiën, van de Tweede Kamer, legt staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, in zijn brief van 19 februari jl. uit wat de stand van zake is met trekking tot de voortgang van de invoering van het wetsvoorstel BGL of alternatieven daarvoor. Nog altijd een ‘hot topic’ onder zzp’ers en bron van onzekerheid.

Overleg

In februari en maart zal overleg plaatsvinden tussen Wiebes en de zzp-organisaties die de alternatieven hebben aangedragen. Het streven is om in overleg met deze organisaties een alternatief te onderzoeken dat beantwoordt aan de doelstellingen van het kabinet, voldoende draagvlak heeft en goed uitvoerbaar is voor opdrachtgevers en opdrachtnemers en voor de Belastingdienst. Vervolgens zal Wiebes hierover in het voorjaar van 2015 een brief aan de Tweede Kamer zenden. Daarbij zal hij dan aangeven wat de eventuele gevolgen voor het wetsvoorstel zijn.

Welke stappen worden gezet?

Door FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, FNV en CNV Vakmensen is, net als door VNO-NCW en MKB Nederland, een alternatief voor de BGL aangedragen. Hierin stellen deze partijen een model voor waarin, in combinatie met een welkome vereenvoudiging van het systeem, zowel opdrachtnemer als opdrachtgever een verantwoordelijkheid hebben voor de juistheid van de feiten en omstandigheden zoals ze aan de Belastingdienst zijn gepresenteerd. Het kabinet onderzoekt nu of het voorstel aan zowel de wensen van
de zzp-organisaties en de vakbonden als aan de wensen van de
werkgeversorganisaties tegemoet komt terwijl tegelijkertijd zoveel mogelijk recht wordt gedaan aan de doelstellingen van het wetsvoorstel, te weten het vergroten van de mogelijkheden voor de Belastingdienst om handhavend op te treden en een herstel van het evenwicht in de verantwoordelijkheden van opdrachtgever en opdrachtnemer.

VAR 2014

Zoals betekent heeft de ontstane vertraging gevolgen voor de geldigheid van de VAR 2014. In het wetsvoorstel was geregeld dat de VAR 2014 tot inwerkingtreding van de BGL geldig zou blijven. In zijn antwoord geeft Wiebes hier aan dat is dit nog steeds het geval is. De VAR 2014 zal voorlopig geldig blijven als de opdrachtnemer hetzelfde werk doet onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden. In de brief die hij in het voorjaar van 2015 aan de Tweede Kamer zal sturen zal hij ook ingaan op de mogelijke verdere gevolgen voor de geldigheid van de VAR 2014.

Bron: Rijksoverheid

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →