ING schopt tegen zere been zzp’er

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
entrepreneur-593353_1280

Stijgende groei aantal zzp’ers blijkt uit rapport ING

In het rapport “Naar een sterker MKB”, spreekt het economisch bureau van de ING vooral over de sterke groei van het aantal zzp’ers in Nederland. In de afgelopen twintig jaar is het aantal bedrijven in Nederland meer dan verdubbeld: van 600.0000 in 1996 naar 1.400.000 bedrijven in 2015. De sterke toename van het aantal bedrijven is vooral toe te schrijven aan de opkomst van de zelfstandige zonder personeel, zzp’er. 96% van de bedrijven heeft maximaal 9 personen in loondienst. Driekwart van deze bedrijven zijn zzp’ers. 0,2% van alle bedrijven heeft minimaal 250 mensen in dienst.

Toekomst en toegevoegde waarde

In het rapport doet de ING een voorspelling dat het aantal bedrijven de komende tien jaar, 2025, nog fors zal toenemen, mede door de groei van het aantal zzp’ers. Daarnaast blijft het ondernemerschap populair omdat steeds meer drempels om een bedrijf te starten verdwijnen. De grootste sector is en zal de zakelijke dienstverlening blijven, gevolgd door detailhandel, groothandel, horeca en de agrarische sector. Met name de nieuwe generatie bedrijven zal zich meer gaan richten op innovatieve diensten en producten en daarbij speelt export naar het buitenland een grotere rol. De MKB bedrijven leveren ongeveer 60% van toegevoegde waarde voor de economie, verdeeld in 40% van het kleinbedrijf en 20% door het middenbedrijf. Met name de zakelijke dienstverlening scoort hier hoog, in tegenstelling tot de detailhandel, waar de toegevoegde waarde erg laag is. Het grotere bedrijfsleven, met meer dan 250 mensen in dienst, levert 40% van de toegevoegde waarde.

“Tegen het zere been”

“Veel zelfstandigen zonder personeel leveren nauwelijks een bijdrage aan de economische groei en werkgelegenheid.” Ook dat stond in het rapport van het Economisch Bureau van de ING. “Het was alsof we de Rotterdamse professor Volberda hoorden, die in zijn rapport voor het World Economic Forum zzp’ers op dezelfde manier in de hoek zette,” aldus Pierre Spaninks in Quotenet. Hij vraagt zich af hoe dit kan. “Weet u nog dat Nederland afgelopen zomer ineens een naheffing moest betalen aan de Europese Unie? De reden daarvoor was dat we met zijn allen meer hadden verdiend dan we aan Brussel hadden opgegeven, en dat kwam onder andere door…. de zzp’ers.” Spanninks uitleg: “De hoogte van de contributie die een land betaalt aan Brussel is gebaseerd op het Bruto Nationaal Product. Dat wordt elk jaar berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daar hadden ze een aantal verbeteringen aangebracht in hun manier van meten, en de uitkomst naar boven bijgesteld. Het blijkt dat het CBS onder andere de bijdrage van zzp’ers aan de economie tot dan toe te laag had in geschat. Die was in werkelijkheid een stuk groter dan gedacht.” De terechte vraag die Spannink dan ook stelt: “Als het CBS de bijdrage van zzp’ers aan de economie wel kan meten, waarom kunnen ze dat bij het Economisch Bureau van de bank dan niet? Of zien ze zzp’ers gewoon niet zitten?”
Volgens ING zou de zzp’er ook het groeipotentieel onvoldoende benutten, men werkt een beperkt aantal uren, sommigen zijn gedeeltelijk in loondienst. Daarnaast hebben zzp’ers andere groeiambities dan de grotere bedrijven. ZZP Nederland springt bij deze conclusie in de bres voor de zzp’ers en meldt: “Het klinkt een beetje negatief als het ING melding maakt dat de ambitie van zzp’ers om te groeien niet zo groot is. Deels is dat waar, want zzp’ers hebben veelal bewust een keus gemaakt om geen personeel aan te nemen. Echter dat men vrijwel geen bijdrage levert aan de werkgelegenheid is pertinent onjuist. zzp’ers leveren wel degelijk een bijdrage aan de werkgelegenheid, immers iedere zelfstandige zorgt zelf voor zijn eigen baan en zijn eigen inkomen.”

Toekomst zzp’er

ING verwacht dat in 2025 het percentage vrouwelijke zzp’ers is toegenomen ten opzichte van 2015. De gemiddelde leeftijd van de zzp’ers zal stijgen, mede door de stijgende werkloosheid en dat men als 50 plusser moeilijk aan een baan komt. Op dit moment is ca. 20% van de zzp’ers allochtoon en dit percentage zal de komende jaren ook stijgen. Daarnaast zal het percentage hoogopgeleide zzp’ers nog meer toenemen. Met betrekking tot het aantal werkuren verwacht het ING dat dit zal dalen naar 20 tot 35 uur per week.

Bron: ZZP Nederland / Quotenet

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →