Werkdruk zzp-piloot zorgelijk

Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
4 Shares
cockpit-547890_1280

1 op de 6 Europese piloten is zzp’er

Steeds meer jonge piloten moeten bij Europese vliegmaatschappijen als zzp’er aan de slag zonder vaste arbeidscontracten. Niet vliegen betekent geen loon. Met name prijsvechters maken zich schuldig aan ontduiking van sociale zekerheid. Dat heeft ook negatieve gevolgen voor de veiligheid, omdat de werkdruk in de cockpit toeneemt en piloten zich minder snel ziek melden.

Omvangrijke studie

Uit onderzoek blijkt dat het onveiliger vliegen is met zzp’ers in de cockpit. Deze conclusie komt uit een omvangrijke studie van de Universiteit van Gent, gefinancierd door de Europese Commissie en gesteund door de European Cockpit Association, de Association of European Airlines en de overkoepelende vakbond ETF, die opdracht gaven tot het onderzoek onder ruim 6.000 vliegers.

“Uitbuiting zzp-piloot”

Eén op de zes Europese piloten is zzp’er. Ze hebben jaarcontracten of een nulurencontract of werken voor een uitzendbureau zonder de garantie op een minimum inkomen. “Bij piloten onder 30 jaar is dat zelfs 40%. Ze worden uitgebuit om lagere ticketprijzen te kunnen aanbieden”, is de schokkende conclusie.

“Twijfels over veiligheid”

De vliegers maken zich zelf ook grote zorgen over deze ontwikkeling. Uit het onderzoek komt naar voren dat 70% van de Europese zzp’ers in de cockpit werkt voor budgetairlines, die de kosten bewust laag willen houden om meer passagiers weg te trekken bij de gevestigde maatschappijen. “De studie toont aan dat er groeiende twijfels zijn over de veiligheid in de lucht. Het ontbreekt aan sluitende wet- en regelgeving in Europa om in te grijpen. Het lijkt of piloten een vast dienstverband hebben, maar het tegendeel is vaak waar. Brussel moet die hiaten dichten”, vindt de European Social Dialogue Committee in de burgerluchtvaart.

Bron: Telegraaf

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →