Klassiek poldermodel helpt zzp ’er niet

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
polder-394335_1280

Maessen pleit voor meer samenwerking zzp-organisaties

Volgens Denis Maessen, de nieuwe voorzitter van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO-ZZP), moet duidelijk worden dat zzp’ers een flinke toegevoegde waarde hebben voor de Nederlandse economie. Door meer samenwerking van zzp-organisaties, zal er ook meer oog zijn voor deze groep in den Haag en Brussel.

Luisterd oor

“Vakbonden denken nog te veel vanuit het werknemersperspectief en daar help je een zzp’er niet mee.” Volgens Maessen is een omvorming van het klassieke Nederlandse poldermodel belangrijk. “We moeten het poldermodel omvormen tot een nieuw stelsel van werkgevers, werknemers en zelfstandige ondernemers.” Maessen ziet echter voorlopig niets in een fusie met andere zzp-organisaties. „Daar heeft onze achterban geen behoefte aan. Zzp’ers willen vooral gehoord worden en dat kunnen we ook bereiken door intensief samen te werken en concrete doelstellingen te formuleren.”

Vereenvoudiging

De VAR-verklaring is volgens Maessen niet meer van deze tijd. Een zelfstandige moet nu een VAR-verklaring aanvragen bij de Belastingdienst, zodat duidelijk is dat de zzp’er en niet de opdrachtgever belasting afdraagt. Maar bij de VAR kunnen mensen op papier werken als zzp’er, terwijl ze eigenlijk in loondienst zijn. Dat werkt dus schijnzelfstandigheid in de hand. Als de Belastingdienst daar achter komt, ligt de naheffing op dit moment bij de zelfstandige en niet bij de opdrachtgever. Maessen zet daarom in op de vereenvoudiging en verandering van deze verklaring.

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

In de ijskast

Het plan van het kabinet om zzp’ers zwaarder te belasten door fiscale voordelen in te perken moet volgens Maessen de ijskast in. „Dat we nu een discussie moeten voeren over het beperken van de zelfstandigenaftrek zegt genoeg. Dat is het typische oude denken waar Den Haag voor staat.”
Op dit moment telt ons land ongeveer 800.000 zelfstandigen en PZO-ZZP verwacht over tien jaar een ruime verdubbeling. Volgens Maessen hebben politici geen duidelijke visie over zzp’ers en vindt dat dit moet veranderen. “De politiek blijft te veel hangen in het werkgevers- en werknemersmodel, terwijl er sprake is van een nieuwe realiteit. Zzp’ers worden te vaak gezien als werknemer, terwijl het ondernemers zijn. Verder krijgen ze te maken met regelgeving die tientallen jaren oud is. Dat moet veranderen.”

Bron: Telegraaf

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →