Waarom freelancen steeds meer vrouwen?

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Nederland: "Zzp'er met groeiambitie helpen" | ZZP Barometer

53% fulltime vrouwelijke freelancers in VS

Nieuwe bevindingen tonen aan dat vrouwen meer als freelancer, zzp’er, als zelfstandige aan het werk gaan. Freelancers Unie oprichtster Sara Horowitz heeft onderzocht waarom. Is freelancen feministisch? Of denken een toenemend aantal vrouwen dat?

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Meerderheid

Uit een onderzoek van vorig jaar onder bijna 2000 freelancers, in opdracht van Freelancers Unie en uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Edelman Berland, kwamen een aantal interessante gegevens naar buiten. Een duidelijke meerderheid van de fulltime freelancers, 53%, is vrouw. Dat is belangrijk als je bedenkt dat 53 miljoen Amerikanen wel een soort van freelance werk doen. Waarom zijn meer vrouwen aangetrokken tot freelancen? En, nog belangrijker, welke lessen kunnen we leren van hun keuzes? Veel vrouwen zijn het erover eens dat de traditionele werkstructuur niet goed past bij hen. Een werkweek van 40+ uur, de lange vergaderingen, het gapende verschil in beloning en mogelijkheden.

Redenen

Freelance werken kan een ontsnapping uit de ondankbare sleur bieden.
Uit het onderzoek bleek dat vrouwen veel vaker dan mannen (71% versus 51%) bereid zijn te gaan freelancen om extra geld te verdienen. Vrouwen zijn ook meer geneigd te gaan freelancen vanwege flexibele werktijden (58% van de vrouwen tegenover 43% van de mannen) en (40% vs. 26%) vanwege onafhankelijkheid ten opzichte van zaken als kantoorverplichtingen. Bovendien neigen vrouwen meer naar het comfortabele behoud van divers werk en persoonlijke identiteit. Ze erkennen dat de oude manier van werken om dit te hebben bijna voorbij en verdwenen is.

Samen sterk

Het wil niet zeggen dat freelancen eenvoudig is. Praat met een zelfstandige, een zzp’er, een freelancer en ze zal je vertellen dat de constante drukte en onzekerheid vermoeiend kan zijn. En, voordelen zoals betaald zwangerschapsverlof zijn luxe geworden. Ondanks alle uitdagingen zijn veel vrouwen goed in staat te bouwen aan een netwerk, om alle moeilijkheden te overkomen. De samenwerkingen variëren van netwerkgroepen tot gemeenschappelijke bundeling van bijvoorbeeld kinderopvang of kantoorruimte. En het lijkt te werken. Uit een recente studie van de freelance arbeidsbemiddelaar ‘People Per Hour” blijkt dat vrouwelijke freelancers in de meerderheid zijn op het platform, 58%. Ook verdienen ze zelfs tot 22% meer per uur dan hun mannelijke tegenhangers.

Transformatie

Deze generatie freelance vrouwen vertegenwoordigt een transformatie, een verandering. In reactie op de economische druk en de slecht passende cultuur van het kantoor om hen heen, gaan ze hun eigen weg. Ze maken gebruik van technologie om zich te concentreren op het werk en vinden daar voldoening in, binnen een schema dat in hun leven past en op voorwaarden die hen waardigheid geeft. Een vitale bijdrage aan onze economie. Het zou slim zijn om nieuwe en zinvolle manieren te vinden om deze freelancers te ondersteunen.

Bron: FastCompany

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →