Zzp’er en de kleineondernemersregeling

Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Risico & Inkomen- rechtsbijstandverzekeringen

Voordelen bij de belastingdienst voor zzp’ers

Hebt je een lage omzet, dan hoef je mogelijk minder, of zelfs helemaal geen btw te betalen. Moet je namelijk, als zzp’er, in een jaar minder dan € 1.883 btw betalen, dan kun in aanmerking komen voor belastingvermindering. Of je hoeft helemaal geen btw te betalen. Je kan dan gebruik maken van de kleineondernemersregeling.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Kleineondernemersregeling

Als je als zzp’er gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling, betaal je minder of geen btw. Deze btw-vermindering verreken je in de btw-aangiften. Natuurlijk moet je wel aan voorwaarden voldoen namelijk:

1. Je bent een natuurlijke persoon of een combinatie van natuurlijke personen, zoals een eenmanszaak, een maatschap, een vennootschap onder firma.
2. Je moet na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883 btw afdragen in een jaar.
3. Jouw onderneming is in Nederland gevestigd.
4. Je voldoet aan uw administratieve verplichtingen voor de btw.

Hoe bereken je de korting

Wil je als zzp’er de kleineondernemersregeling toepassen, dan bereken je aan het einde van ieder jaar of je in aanmerking komt voor btw-vermindering en voor welk bedrag. Hoeveel btw-vermindering je krijgt, hangt af van het btw-bedrag dat je de Belastingdienst zou moeten betalen als je de regeling niet zou toepassen. In de brochure van de Belastingdienst De Kleineondernemersregeling vind je een goede uitleg hoe dit te doen.

Aangifte doen

Het mogelijk bij je maand- of kwartaalaangifte al een schatting van de vermindering te verrekenen. Je kunt namelijk de btw-vermindering op twee manieren verrekenen. Aan het eind van het jaar of al tijdens het jaar: per maand of kwartaal. Als je gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling, doe je toch btw-aangifte. Ook als je door de kleineondernemersregeling geen btw hoeft te betalen. Als je jaarlijks minder dan € 1.883 hoeft te betalen, mag je per jaar aangifte doen. Doe je geen aangifte per jaar, maar wil je dit wel, vraag dan hierom bij jouw belastingkantoor.

Bron: Belastingdienst / Download Belastingdienst

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →