Gratis zzp-wegwijzer over geldzaken

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
shield-492997_1280

Het geldboek, een handige tool voor zzp’ers

Jaarlijks worden er duizenden bedrijven opgestart. Om een eigen bedrijf te laten slagen, is het uiteraard belangrijk dat je goed bent in jouw vak. Maar dat is niet de enige voorwaarde. Ook andere kennis en vaardigheden zijn belangrijk. In ‘Het Geldboek’, een boek voor ondernemers en zzp’ers, lees je over de geldzaken van ondernemers. Je leest wat er op het gebied van geldzaken allemaal verandert als je ‘voor jezelf begint’.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Een wegwijzer

Het Geldboek is een wegwijzer voor ondernemers, starters, eenpitters, zzp’ers en freelancers over de aansluiting tussen hun privé en zakelijke financiën. Sinds 2003 wordt door het ministerie van Economische Zaken (EZ) in samenwerking met het Nibud, Kamer van Koophandel Nederland en schuldhulpverleningsorganisatie Zuidweg & Partner geproduceerd. Het geldboek voor ondernemers wordt regelmatig bijgewerkt.

Grip hebben

Als zzp’er heb je vaker met wisselende inkomsten te maken. Daarom is het van groot belang om niet alleen de zakelijke begrotingen op orde te hebben, maar ook de privé́-begroting. Een begroting is dé manier om inzicht te krijgen in jouw geldzaken. Door alle mogelijke inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten, zie je hoe jouw geldzaken er op dit moment voorstaan. Ook heb je een overzicht van wat er straks allemaal verandert. Daarmee krijg je grip op de eigen financiële situatie.
Behalve aan de inkomstenkant veranderen de uitgaven ook door bijvoorbeeld de kosten die je maakt voor jouw (nieuwe) bedrijf. Van sommige uitgaven moet je beslissen of je ze betaalt via jouw bedrijf of van jouw privé-inkomen.
Een ondernemer is niet automatisch verzekerd voor pensioen, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. In slechtere tijden zul je zelf moeten zorgen dat je voldoende geld achter de hand hebt om rond te komen. In het geldboek, lees je hoe je financiële problemen kunt signaleren en oplossen. Ook op het gebied van de belastingen verandert het nodige. Tot slot bestaan er verschillende financieringsmogelijkheden voor het bedrijf, waarvan het nuttig is om op de hoogte te zijn.

Voor ondernemers

Het Geldboek voor ondernemers is vooral bedoeld voor startende ondernemers en de ‘kleinere’ ondernemers: een communicatiebureau aan huis, een winkel met buitenlandse levensmiddelen of een klusbedrijf. Of, zoals de ondernemers zichzelf zien, gaat het hier om eenmans- zaken, freelancers, zzp-ers. Misschien begin jij jouw bedrijf vanuit of naast een baan bij een werkgever. Of heb je als startende zzp’er lange tijd geen betaald werk gehad. Ontvangen je een uitkering en kom je net van school of ben je pas afgestudeerd. Voor al deze groepen is dit boek geschreven. Maar ook ondernemers die al langere tijd actief zijn in hun bedrijf, kunnen er belangrijke informatie in vinden.

Bron: Rijksoverheid

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →