Zzp’er spaart niet toereikend voor pensioen

Pensioen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
piggy-bank-621068_1280

Grote verschillen in pensioenopbouw

De verschillen in pensioenopbouw zijn groot. Meer flexibiliteit en maatwerk is gewenst. Dit blijkt uit een onderzoek van Netspar. Dertig procent van de huishoudens heeft namelijk na pensionering een inkomen van minder dan zeventig procent van het huidige inkomen en heeft daarmee een ontoereikend pensioen. Het betreft vooral zelfstandigen, zzp’ers en gescheiden mannen en vrouwen.

Bijdrage Nationale Pensioendialoog

De conclusies komen uit een onderzoek van Netspar-onderzoekers Marike Knoef, Kees Goudswaard, Jim Been en Koen Caminada, Universiteit Leiden, in de gepubliceerde Netspar Brief. Deze conclusies dienen als bijdrage aan de Nationale Pensioendialoog.

Uiteenlopende wensen

Er is een grote variatie in pensioenopbouw. Een deel van de huishoudens spaart te weinig voor een toereikend pensioen. Een kwart van de huishoudens spaart te veel. Tegelijk constateren de onderzoekers dat twintig procent van de mensen tekort komt op de minimale consumptiebehoefte die zij zelf denken te hebben bij pensionering. Huishoudens met hoge inkomens hebben veel moeite om hun levensstandaard te handhaven na pensionering. Dit blijkt uit uitgebreid empirisch onderzoek op basis van anonieme individuele gegevens van pensioenfondsen, de belastingdienst en banken. “We zien een grote variatie in pensioenopbouw tussen groepen. En de wensen ten aanzien van het pensioen lopen flink uiteen. Dit pleit voor wat meer flexibiliteit en maatwerk bij de pensioenopbouw” aldus Knoef. “Een overgang naar persoonlijke pensioenvermogensopbouw, zoals de SER verder zal gaan verkennen, biedt hiertoe betere mogelijkheden”, vult Goudswaard aan.

Internationaal

Uit een internationale vergelijking op basis van gegevens over individueel spaargedrag blijkt dat de pensioenuitkomsten in Nederland ook in de toekomst relatief gunstig zijn ten opzichte van landen als Frankrijk, de Verenigde Staten en Noorwegen. Relatief veel Nederlanders kunnen hun levensstandaard handhaven. In een video-interview licht Marike Knoef het onderzoek en de conclusie kort toe.

Bron: Netspar

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →