Zzp-spionnen luisteren mee

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zelfs koffie drinken is niet langer privé

Dat de “National Security Agency” de telefoonrecords verzamelt van elke Amerikaan om het land te beschermen tegen terrorisme, weten we dankzij Edward Snowden. De afgelopen acht maanden heeft een groep kunstenaars echter ook privégesprekken van mensen opgenomen, in populaire bars, restaurants en sportscholen in Lower Manhattan. Van gewone mensen om ervoor te zorgen dat er geen belangrijke, bruikbare informatie wordt doorgespeeld. De zzp’ers beweren te werken voor de NSA op freelance ‘pro bono’ basis.

Het doel

Het project is schijnbaar ontworpen om Amerikanen wakker te schudden. Mensen uit hun verdoving te laten ontwaken, als het gaat over hoe de NSA data verzamelt en de manier waarop de federale overheid afhankelijk is van miljoenen onafhankelijke contractanten, freelancers en zzp’ers met veiligheidsmachtigingen.
“De reden dat we zeer kleine fragmenten van gesprekken hebben verzameld en uitzenden is omdat we hebben vernomen dat het Amerikaanse publiek een transparant inzicht wens te hebben als het gaat over hoe gegevens worden verzameld,” meldt één van de “agenten”. De agent spreekt anoniem, omdat de wet in de staat New York vereist dat er minimaal de instemming van één partij moet zijn om een gesprek op te nemen.

De uitwerking

“We zijn op zoek naar terrorisme, we zijn op zoek naar tekenen, ontwikkelingen van het smeden van plannen, die het vaderland in gevaar zouden kunnen brengen,” vertelt een “agent” van de groep. De website van het project “We Are Always Listening” bevat inderdaad fragmenten van werkelijke gesprekken opgenomen door kleine, verborgen bandrecorders. Deze recorders zijn onder andere geplaatst in populaire openbare ruimtes zoals The Brindle Room, Café Mogador, en de Crunch Gym in Union Square. Geen van de opnames bevat achternamen of andere vormen van informatie die het mogelijk maken de mensen in de opnames direct te identificeren, maar voornamen stromen rijkelijk. Als verdediging wordt opgevoerd dat de “agenten” zouden betwisten dat het hebben van een gesprek in een restaurant of sportschool privé is.
Het kantoor van ‘The Manhattan DA’s” weigert enig commentaar te geven over de activiteiten van deze groep.

Bron: Gothamist

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →