Zzp’ers bij PostNL onderwerp van gesprek

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Fiscale afspraken PostNL volgens Wiebes rechtmatig

Na alle commotie rondom PostNL vorige week, komt Staatssecretaris Wiebes van Financiën met een uitleg en verdedigt de afspraken die in het verleden zijn gemaakt tussen de Belastingdienst en PostNL. Hij geeft aan dat de Belastingdienst gewoon de wet uitvoert.

Een boek vol inspiratie, trucs en tactieken: Download het ZZP Jaarboek 2016 gratis

Meer bezoekers, meer klanten en meer opdrachten? Download het ZZP Jaarboek van 2016 en ontvang tips, trucs en tactieken die jou als zzp’er, freelancer of interim professional (nog) succesvol(ler) maken.

Meer info

Afspraken

Wiebes bevestigt dat er afspraken zijn gemaakt tussen de Belastingdienst en PostNL, maar die waren volgens de wet geeft de staatssecretaris aan. Er zouden geen regels zijn overtreden. “Ze waren volledig dichtgetimmerd en volgens de wet”, aldus Wiebes. “De Belastingdienst voert de wet uit en niets anders dan dat.” VVD-Kamerlid Helma Neppérus gaat Wiebes vragen of hij prioriteit wil leggen bij controles door de Belastingdienst op naleving van de wet als het gaat om schijnzelfstandigheid. En een Kamermeerderheid wil dat staatssecretaris Wiebes dinsdag de Tweede Kamer tekst en uitleg geeft over de afspraken tussen PostNL en de Belastingdienst.

Zzp’ers

Het merendeel van de bezorgers van PostNL wordt volgens de Volkskrant door de fiscus als zzp’er gezien, waardoor het bedrijf miljoenen aan premies en belastingen bespaart. “We hebben vaker discussies gehad over constructies en afspraken die de fiscus maakt met grote ondernemingen, maar dit gaat over een binnenlands bedrijf”, aldus John Kerstens, PvdA-parlementariër. Kerstens laakt die afspraak: “Deze bezorgers heten zelfstandigen maar hebben eigenlijk niets te zeggen en mogen hun werk niet zelf indelen.” Alles wijst er volgens hem op dat de zzp’ers die PostNL inzet eigenlijk gewoon werknemers zijn die een vast dienstverband verdienen.

Geen commentaar

De Belastingdienst wil geen commentaar geven. “Wij zijn gebonden aan geheimhouding en kunnen niets zeggen over individuele gevallen of bedrijven.” Maar de woordvoeder van de fiscus voegt nog wel iets toe: “De fiscus maakt vaker afspraken met ondernemers, elke onderneming kan zijn verhaal bij ons laten toetsen. Zo kunnen wij vooraf al duidelijkheid geven over de vraag of een bedrijf zich aan regelgeving en wetten houdt.”
En dat gebeurt vrij veel.

PostNL

PostNL verwerpt de indruk dat het bedrijf aan belastingontduiking zou doen of dat er wetten en regels worden omzeilt. Het bedrijf geeft toe dat er afspraken zijn gemaakt met de fiscus. “Dat betrof een looptijd van vier jaar over de periode 2009-2013 en dat waren geen ongebruikelijke afspraken, maar wel individuele en dus geen publieke afspraken. De fiscus heeft onze stukken daarbij kritisch beoordeeld en er vervolgens goedkeuring aan gegeven,” aldus de woordvoerder van PostNL. “Er gebeurt hier niets dat onwettig of onoorbaar is. Wij zijn bovendien tegen elke vorm van schijnzelfstandigheid, helderder kan ik het niet zeggen.”

Bron: NOS

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →