Werken met zzp-piloten nog niet aan banden

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
vliegtuig

Nationale maatregelen niet nodig

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur ziet vooralsnog geen reden om het werken met zzp-piloten aan banden te leggen. Exacte gegevens ontbreken, maar nationale maatregelen zijn op dit moment niet nodig.

Reactie Mansveld

Al eerder werd discussie gevoerd over een onveilig situatie onder de zzp-piloten. . Naar aanleiding van een verschenen rapport van de Universiteit van Gent lieten Europarlementariërs van PvdA, CDA en ChristenUnie onlangs weten dit onveilig te vinden. Het gaat namelijk vaak om onervaren piloten. In antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, geeft Mansveld nu haar antwoord. Zij schrijft dat piloten die voor prijsvechters vliegen, vaak werken als zzp’er met een nulurencontract of in een zogenoemde pay-to-fly-constructie.
Volgens Mansveld zijn er op dit moment geen nationale maatregelen nodig, omdat de Nederlandse luchtvaartsector maar weinig gebruik van dergelijke contracten en het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, EASA, bezig is met de kwestie.
Uit onderzoek van de Universiteit van Gent is gebleken dat 16,1 procent van de piloten in Europa werkt met een andere contractvorm dan de arbeidsovereenkomst in rechtstreeks dienstverband. Hoewel er geen exacte gegevens zijn over de situatie in Nederland, “worden deze constructies voor zover bekend niet op grote schaal gebruikt door Nederlandse maatschappijen”, aldus Mansveld.

Bron: Nu.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →