PvdA en VVD negeren zzp-petitie “BTW Nee”

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Zzp-petitie "BTW Nee" in bouw | ZZP Barometer

Regeringspartijen stemmen tegen 6% btw op arbeid in bouw

Regeringspartijen PvdA en VVD hebben niet geluisterd naar de zzp-petitie “BTW Nee”, waarmee Zelfstandigen Bouw meer dan 21.000 handtekeningen verzamelde in protest tegen de btw-verhoging van 6 naar 21 procent op arbeid in de bouw vanaf 1 juli. “Deze slag hebben we verloren,” aldus Charles Verhoef, voorzitter Zelfstandigen Bouw.

De voorzitter van de belangenbehartiger voor zzp’ers in de bouw blijft wel positief gestemd: “maar dit betekent niet het einde van de strijd, want 21% btw op arbeid is onaanvaardbaar.” De strijdbijl zal echter wel begraven moeten worden, want door de beslissing van de regeringspartijen wordt het btw-tarief op arbeid in de bouw per 1 juli nu definitief weer op 21% gezet.

Tijdelijke regeling

De verlaagde btw is echter tijdelijk in het leven geroepen door het kabinet, om zo de effecten van de crisis – die hard zijn ingeslagen in de bouw – sneller te repareren. “Voorzitter Verhoef gaat echter voorbij aan het feit dat de verlaagde btw op arbeid een tijdelijke regeling was, die in tijden van crisis is ingezet om bestedingen in de sector te stimuleren. Een belangrijke eigenschap van een tijdelijke regeling, is dat deze op een gegeven moment wordt gestopt,” zegt Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van ZZP Barometer.

Positief effect

Dankzij de tijdelijke regeling hebben zzp’ers in de bouw het afgelopen jaar goed geboerd. Deze ontwikkeling wordt – behalve door de tijdelijke regeling – gestimuleerd door de opkomst van online marktplaatsen als Werkspot. “De crisis is voorbij en de bestedingen groeien in veel sectoren, waaronder in de bouw. Het is nu tijd voor deze sector om weer op eigen benen te staan. Online marktplaatsen kunnen hierin een steeds grotere rol aannemen, en helpen met hun transparantie de markt aan het vertrouwen dat nodig is voor blijvend herstel,” aldus Sakkers.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →