Geef jezelf een maaltijd vol rust
Als je zin hebt, of toe bent aan een maaltijd, zitten er vaak een heleboel ‘onhebbelijkheden’ in de weg, zoals honger, verleiding en vermoeidheid. Vaak leidt dit tot een snelle en ongezond hap. Maar, als je de week vóór dit moeilijke moment goed voorbereid en inplant, maakt het niet uit of je moe bent of verschrikkelijke honger hebt. Je zult dan makkelijker een goede maaltijdbeslissing nemen, omdat deze optie al is voorbereid en klaarstaat.
3 Maaltijdtips
Maaltijdplanning klinkt vaak alsof het veel tijd en inzet kost. En sommige maaltijdplanningen hebben inderdaad zoveel stappen, dat alleen de voorbereiding en het in huis halen van alle ingrediënten je al uren kost om in te plannen! Dat is niet de bedoeling en zeker vind je dan niet de rust en het genot van een fijne maaltijd die je zoekt als drukbezette zzp’er. Buiten de deur eten is een oplossing, maar ook dit vergt vaak te veel tijd. Afhalen of laten bezorgen kan natuurlijk ook, maar is toch vaak ongezond en vet.
Daarom voor jou als zzp’er 3 gemakkelijke maaltijdtips, om de maaltijd daadwerkelijk snel in te plannen.
1. Maak dubbele porties tijdens het weekend
Maak gemakkelijk gerechten, zoals bonen, linzen, gezonde koolhydraten of groentegerechten. Ze kunnen gekoeld of ingevroren bewaard worden voor een groot deel van de week. Zo heb je altijd iets op voorraad voor een snelle lunch of diner. Kies gerechten met smaken en specerijen die je graag eet. Het voordeel van veel soorten kruiden is dat ze nog beter smaken als ze langer hun werk doen. Zo smaakt jouw gerecht alleen nog maar beter de tweede keer!
2. Bewaar voedsel in glas
Invriezen kan natuurlijk, maar ook glas houdt voedsel langer vers en is veilig voor je eten. Een maaltijd kan er gemiddeld ten minste 3 tot 4 dagen gekoeld in bewaard worden. Glas is in alle soorten en maten te koop en is dus handig om in verschillende maten in huis te hebben. Zo hoef je nooit eten weg te gooien en heb je altijd iets op voorraad.
3. Gebruik ‘eenvoudige’ eiwit
Gebruik bij voorkeur gedurende de week wit vlees, gegrilde kip, eieren, vis, een omelet of tofu. Bronnen van eiwit, maar gemakkelijk en snel klaar te maken en vol energie. Combineer deze eiwitten met de gerechten die je al hebt voorbereid. Lekker en gemakkelijk! Maak ook wat extra klaar, zodat je meteen wat hebt voor de lunch, de volgende dag. Hoeveel makkelijker is het nu om gewoon beter en gezonder te eten en jezelf meer energie hierdoor te geven. Belangrijk is wel dat je het denkwerk en de inkoop voor jouw maaltijden al eerder doet, zodat je gaandeweg de week niet in de verleiding komt om toch voor een snelle, ongezonde hap te gaan.