Infographic: hoe regelt de zzp’er zijn flexwerkplek?

Flexwerkplekken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Helft zzp’ers werkt vanuit huis

BEEMSTER – Bijna de helft van de zzp’ers (46,6%) werkt voornamelijk vanuit huis. Iets meer dan één op de drie zzp’ers heeft de beschikking over een eigen kantoor (21,7%) of een flexwerkplek (13,4%). De meerderheid van de zzp’ers werkt echter vanaf locatie: bij de klant of opdrachtgever. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 554 zzp’ers in Nederland.

Gemiddeld geeft de zzp’er die iets aan een flexwerkplek of kantoor uitgeeft, 153,75 euro op maandbasis uit. De zzp’ers die nog geen flexwerkplek heeft, is bereid hier 84,18 euro per maand voor te betalen.

Eenzame zzp’er zoekt contact

De zzp’er die wél gebruikmaakt van een flexwerkplek, vindt sociaal contact het belangrijkste argument om zich ergens wel of niet te vestigen. De zzp’er heeft geen personeel en is daarom op zichzelf aangewezen. De flexwerkplek kan hierin uitkomst bieden. Uitbreiding van het netwerk, inspiratie en sfeer zijn verder belangrijke argumenten om van een bepaalde flexwerkplek gebruik te maken.

Aantal flexwerkplekken groeit snel

“Het aantal aanbieders van flexwerkplekken is de afgelopen jaren flink gestegen,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van ZZP Barometer. Nieuwe partijen als Het Nieuwe Kantoor (HNK), The Startup Orgy (TSO) en Tribes zetten in op deze groeimarkt. Kantorenreus Regus nam eerder al Spaces over.

“Alleen eerstgenoemde – Het Nieuwe Kantoor – is vanuit initiatiefnemer NSI tot nu toe zeer succesvol met een miljoenenomzet en vestigingen in onder meer Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Tribes is met voormalig Regus-directeur Eduard Schaepman aan het roer en onder meer Marcel Boekhoorn als investeerder ook kanshebber om de zzp’er landelijk aan zich te binden.”

Deeleconomie

De zzp’er maakt nog niet veel gebruik van mobiliteitskaarten (15,5%) of het delen van de auto via initiatieven als Greenwheels, Bla Bla Car of Snappcar. Slechts één op de zestien zzp’ers (6,4%) maakt gebruik van deze zogenaamde car sharing-initiatieven.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 554 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, mei 2015). De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie):

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →