Flexibilisering arbeidsmarkt gevaar voor cao-stelsel

Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
cao

Toekomst cao-stelsel onzeker door groei aantal zzp’ers

De effectiviteit van cao’s komt door de toenemende groei van het aantal zzp’ers in het gedrang en kan er nog wel eens voor gaan zorgen dat het cao-stelsel in de toekomst in ons land in gevaar wordt gebracht. De toenemende flexibilisering op de arbeidsmarkt zaagt langzaam aan de poten van het cao-stelsel.

Onderzoek

“Het feitelijke bereik van de cao staat onder druk door de groei van de flexibele schil. Flexkrachten vallen wel onder de cao, maar zij hebben vaak te maken met minder goede arbeidsvoorwaarden dan werknemers met een vast contract. Dan moet je denken aan uitsluiting van deelname aan een pensioenfonds en minder scholing. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de cao wordt ondermijnd. Werkgevers zullen namelijk vaker bepaalde verplichtingen ontwijken”, zegt directeur Paul de Beer van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging.
Vooral de toename van het aantal zelfstandigen is een grote zorg. Dit is een van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging dat binnenkort verschijnt. Ook geeft de Beer aan: “Deze groep valt sowieso niet onder een cao. Bovendien zijn ze vaker bereid om tegen lage tarieven te werken dan andere werknemers, zeker in economisch slechtere tijden. Verder hoeven werkgevers voor zzp’ers geen premies voor sociale verzekeringen en pensioenen af te dragen. En dat zet de cao-lonen onder druk, omdat er een ongelijk speelveld ontstaat.”

Bron: Telegraaf

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →