Stel als zzp’er kosteloos jouw modelovereenkomst op

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Opgestelde modelovereenkomsten voldoen aan Wet DBA

Utrecht – OnestopSourcing heeft officieel de website www.modelovereenkomstmaken.nl gelanceerd. De website biedt zowel zzp’ers als opdrachtgevers de mogelijkheid om kosteloos een modelovereenkomst op te stellen volgens de criteria, die sinds 1 mei 2016 op grond van de wet DBA van kracht zijn geworden.

De website is ontwikkeld om op eenvoudige wijze zowel de opdrachtgever als de zzp’er te leiden naar de juiste modelovereenkomst. Passend bij de persoonlijke situatie en de opdracht. Doormiddel van de handige keuzehulp kom je langs alle onderdelen die aan de basis staan van de modelovereenkomst. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zonder de keuzehulp direct je overeenkomst op te maken.

Gijs Aanen, directeur van OneStopSourcing en initiatiefnemer: “Als organisatie volgen wij de ontwikkelingen in de markt op het gebied van HR-diensten op de voet. Wij staan voor gemak, transparantie en heldere afspraken die voldoen aan wet- en regelgeving. Dit geldt zowel voor de inzet van zzp’ers bij opdrachtgever als voor onze andere diensten zoals bijvoorbeeld Werving & Selectie. Wij merken dat er veel onduidelijkheden zijn rondom de modelovereenkomsten. Zonder hulp raak je al snel de weg kwijt maar met een beetje hulp is de overeenkomst zo opgesteld. Het is allemaal tijd die je als professional of opdrachtgever beter kunt besteden. Daarom hebben we www.modelovereenkomstmaken.nl gelanceerd. De website leidt je via drie eenvoudige stappen tot een goede, goedgekeurde, modelovereenkomst, die je vervolgens online kunt invullen en opslaan. Niet iedere zzp’er is ondernemer en niet iedere klus is geschikt voor zelfstandige uitvoering. Natuurlijk hopen we dat professionals of opdrachtgevers die dat constateren bij ons aankloppen voor advies of bijvoorbeeld verloning.”

OneStopSourcing is als intermediair op het gebied van instroom van personeel dagelijks bezig met het volgen van de ontwikkelingen op dit gebied en het aanpassen van de dienstverlening. Rick Schevers, salesdirecteur: “Wij maken ons natuurlijk hard voor de belangen van zzp’ers en opdrachtgevers. Vanuit onze positie als intermediair is het onze rol om hen daar zo goed mogelijk in te adviseren. Wij willen de markt verder helpen waarbij we natuurlijk het vermijden van alle risico’s op het gebied van de nieuwe wetgeving hoog op de agenda hebben staan”.

De website is vanaf heden voor iedereen vrij toegankelijk en is bruikbaar voor iedere zzp’er of opdrachtgever. OneStopSourcing is trots op de livegang. In nauwe samenwerking met specialisten uit de markt en met hulp vanuit de Belastingdienst is het resultaat geworden zoals van tevoren bedacht: duidelijk, makkelijk in gebruik en in overeenstemming met de nieuwe wet.

Waarom is deze site nodig?

De wetgeving is begin dit jaar veranderd. Tot 1 mei 2016 kon de zzp’er met een VAR-verklaring bij zijn of haar opdrachtgever(s) de zelfstandigheid garanderen. Opdrachtgevers liepen zo geen risico achteraf aangeslagen te worden voor loonheffingen en zzp’ers konden profiteren van belastingvoordelen. Het bleek echter dat veel zzp’ers op papier weliswaar zelfstandig waren, maar in de praktijk toch meer weg hadden van werknemers in loondienst. Reden waarom de wet DBA in het leven is geroepen en het werken op basis van een modelovereenkomst sterk wordt aanbevolen.

Omdat veel zzp’ers en opdrachtgevers worstelen met het opmaken een modelovereenkomst heeft OneStopSourcing deze website ontwikkeld. Er zijn ook andere initiatieven in de markt. Deze dekken echter slechts een gedeelte van het totale spectrum af of vragen hier geld voor. Volgens OneStopSourcing kan dit dus anders.

Uit een peiling van ZZP Barometer blijkt dat bijna een kwart van de zzp’ers geen idee heeft van de gevolgen als zij op dezelfde manier blijven doorwerken. In de nieuwe situatie kijkt de Belastingdienst naar drie componenten van het arbeidsrecht om te beoordelen of iemand wel of niet een loondienstverband heeft: loon, arbeid en gezag. Volgens de nieuwe wet wordt een zzp’er als zelfstandige aangemerkt wanneer hij of zij in ieder geval niet aan één van deze drie criteria voldoet. In de praktijk betekent dit dat de zzp’er of geen gezag moet ontvangen of zich vrij moet laten kunnen vervangen. Aangeraden wordt om een modelovereenkomst te maken waarin vrije vervangbaarheid en of geen werkgeversgezag staat opgenomen. Natuurlijk draait het bij de handhaving wel om de praktijk. Het is dus belangrijk dat er volgens de afspraken die in de modelovereenkomst zijn gemaakt, wordt gewerkt.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →