Verzoek intrekken Wet DBA in open brief aan Wiebes

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

De Staffing Groep stuurt open brief aan Staatssecretaris Wiebes

Voor Wessel van Alphen Sr., oprichter van De Staffing Groep is de maat vol. In een open brief aan Staatssecretaris Wiebes, motiveert dhr. van Alphen Sr. zijn ongenoegen. Hij legt de vinger op de zere plekken van de nieuwe wet DBA. De open brief is een gevolg van de grote onrust. Veroorzaakt bij zzp’ers en bij ondernemingen die zzp’ers inzetten op hun projecten.

Dringend verzoek

Wessel van Alphen Sr. begint zijn brief met een dringend, doch duidelijk verzoek. “Ik schrijf u deze brief met het dringende verzoek deze wet in te trekken. Volgend jaar zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. De arbeidsmarkt staat hoog op het prioriteitenlijstje van de politieke partijen. Aannemelijk is dat binnen afzienbare tijd de arbeidsmarkt ingrijpend wordt hervormd. De huidige wetgeving sluit op geen enkele manier aan bij de nieuwe inzichten voor een duurzame arbeidsmarkt. Geachte heer Wiebes, waarom dan nu al dat gedoe met de WDBA?” Hiermee verwoordt hij duidelijk zijn, maar ook de onrust van vele zzp’ers, intermediairs en opdrachtgevers. Een belangrijk deel van ondernemend Nederland. Een groep die de afgelopen jaren een grote bijdrage heeft geleverd aan het herstel van onze economie. Deze groep wordt nu door Wiebes in de kou gezet, zonder winterjas.

Alternatieven

Van Alphen Sr. roept Wiebes verder op werken buiten loondienst eenvoudiger te maken. Niet moeilijker en draagt ook alternatieven aan. “Ik wil me graag hard maken voor de aanbevelingen uit het rapport van de onafhankelijke ambtelijke Studiegroep Duurzame Groei. De studiegroep pleit voor een duurzame arbeidsmarkt met meerdere contractvormen, keuzevrijheid en bescherming van kwetsbare groepen.”

Om dat te bereiken moet een wettelijk kader:
• barrières om personeel in dienst te nemen verlagen
• mobiliteit op de arbeidsmarkt verhogen
• werken buiten loondienst mogelijk maken

De zelfstandig opdrachtnemer

Ook maakt dhr van Alphen Sr. zich hard voor nieuwe juridische en fiscale entiteit: de zelfstandig opdrachtnemer, bepleit door bovengenoemde studiegroep. “Een zelfstandig opdrachtnemer, iemand die ervoor kiest om buiten loondienst en op projectbasis werkzaamheden te verrichten. Naar gelang de politieke voorkeur kunnen er rond deze entiteit fiscaliteiten en sociale zekerheden worden gemaakt. Bijvoorbeeld tegen inkomensderving. De overheid treedt dan op als facilitator en de zelfstandige kan in alle vrijheid kiezen voor het zelfstandigenbestaan. Hierin schuilt ook een mogelijkheid om kwetsbare groepen te beschermen.” Verder geeft van Alphen aan dat in Nederland de inzet van zelfstandigen een effectief antwoord is op de variabele vraag naar kennis en personeel.

Oproep van Wessel van Alphen Sr.

Het slot van de open brief is duidelijk: “Geachte heer Wiebes, trek de WDBA alstublieft in. Maak tijdelijke inzet van zelfstandigen toegankelijk, duurzaam en eenvoudig.” Een oproep van Wessel van Alphen Sr., 24 september 2016 aan de Staatssecretaris van Financiën, de heer ir. E. D. Wiebes in een open brief.

Open brief Wiebes-VanAlphenSR
De Staffing Groep
Partner van ZZP Barometer

De Staffing Groep is sinds haar oprichting in 1986 uitgegroeid tot één van de grootste IT-detacheerders van Nederland. Deze jarenlange ervaring, de brede marktdekking, de gedegen kennis van de zzp-markt en het grote aanbod van projecten vertaalt zich voor onze opdrachtgevers en voor de zelfstandige professionals die bij ons onder contract staan in een klantgerichte, slagvaardige organisatie die er voor zorgt dat de juiste persoon op de juiste plaats gezet wordt. De Staffing Groep is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van De Staffing Groep →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →