Ondernemende vaardigheden nemen toe

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Nederland wordt steeds ondernemender en onze ondernemers worden steeds vaardiger. De crisis blijkt in 2010 geen grip te hebben gekregen op ondernemers, al moesten dga’s het wel met een lager besteedbaar inkomen doen. De redactie van BusinessCompleet.nl maakte voor u een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen voor ondernemers in 2010.

 

 

Nederland steeds ondernemender
Nederland wordt steeds ondernemender, zo blijkt uit de Global Entrepeneurship Monitor. Het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM) publiceerde in november 2010 de resultaten van dit wereldwijde onderzoek.

Het aantal Nederlanders dat bezig is om een nieuw bedrijf op te richten, of dat ondernemer is van een bedrijf dat korter dan 3,5 jaar bestaat, is gestegen van 5,2% in 2008 tot 7,2% in 2009. Een aanzienlijke stijging, schrijft het EIM. Met het recentste cijfer behoort Nederland tot de top 5 van alle EU-landen die aan het onderzoek deelnemen. Al doen niet alle groepen het even goed. Opmerkelijk is dat vooral de hoger opgeleiden nog steken laten vallen. Zij zijn minder ondernemend dan de hoger opgeleiden uit andere rijke landen.

 

Ondernemende vaardigheden nemen toe
Steeds meer Nederlanders denken dat zij de vereiste kennis, expertise en vaardigheden hebben om een eigen bedrijf op te richten. Bijna de helft van de Nederlanders (47%) denkt dit te kunnen. Maar het ook echt willen doen, dat blijkt nog wel een ander verhaal.

Slechts 7,4 procent van de Nederlanders heeft ook echt plannen om binnen drie jaar een eigen bedrijf op te richten. Daarmee scoort Nederland internationaal gezien nog steeds aan de lage kant.

 

Crisis had weinig invloed
De nieuwe ondernemers zeggen weinig last gehad te hebben van de crisis. Slechts een op de vijf geeft aan dat de bedrijfsgroei moeilijker is geworden als gevolg van de crisis.

 

Steeds meer zzp’ers
Het aantal ondernemers neemt in Nederland toe, en dat geldt in het bijzonder voor het aantal zzp’ers. Hun aantal is in tien jaar tijd verdubbeld tot 350.000 eind 2009, bleek uit onderzoek van het EIM. Hun aantal als percentage van de Nederlandse bevolking nam toe van 2,6 naar 4,6 procent. De groei van het aantal zzp’ers was daarbij relatief fors in de laatste onderzoeksjaren, en nam in 2010 verder toe. Daarbij moet overigens wel worden opgemerkt dat de gehanteerde definitie van invloed is op het cijfer. Zo berekende het CPB dat het aantal zzp’ers amper toeneemt. Dit komt omdat het aantal zzp’ers sterk groeit in de zakelijke dienstverlening, terwijl in de detailhandel het aantal winkeliers zonder personeel daalt. Deze winkeliers zijn in de definitie van het CPB wel zzp’ers, en in de definitie van het EIM niet. In zijn uitgave Sociaal-Economische Trends van het vierde kwartaal van 2010, besteedde ook het CBS ruime aandacht aan de doorzettende groei van het aantal zzp’ers.

 

Economie groeide matig
2010 Was een jaar van economisch herstel na de diepe crisis van 2009. Maar het is wel een voorzichtig herstel. In het derde kwartaal van 2010 bleef Nederland bovendien achter bij de meeste andere landen.
In het derde kwartaal kromp de Nederlandse economie met 0,1 procent in vergelijking met het kwartaal ervoor. Binnen de Europese Unie bevindt Nederland zich daarmee even in het gezelschap van zwakke broeders als Griekenland, Ierland en Roemenië, de enige andere landen met een krimpende economie. Buiten de EU ging ook de economie van het meestal sterke Noorwegen achteruit.
De Nederlandse krimp volgt op vier kwartalen met een groei van tussen de 0,5 en 0,9 procent. Ten opzichte van een jaar eerder blijft er een groei over van 1,8 procent. Volgens de laatste voorspelling van De Nederlandse Bank (van 3 december 2010) zal de economie in 2010 met 1,7 procent groeien.

 

Export is de motor
Uit cijfers van het CBS en het CPB blijkt dat de Nederlandse economie momenteel getrokken wordt door de export. De landen waarnaar wij exporteren groeien weer. Vooral Duitsland, onze grootste handelspartner, heeft dit jaar een opmerkelijk herstel laten zien. De Duitse economie groeide in het derde kwartaal met 0,7 procent, en ten opzichte van een jaar eerder met een mooie 3,9 procent. De hardste groeier binnen Europa is momenteel Zweden, dat op een jaargroei van maar liefst 6,8 procent staat. Ook China, waarnaar wij steeds meer exporteren, groeit opnieuw fors. Economen verwachten dat de gezonde groei van onze exportmarkten ook de Nederlandse economie verder op stoom zal brengen.

 

Werkgelegenheid groeit
Op het gebied van werkgelegenheid doet de Nederlandse economie het goed. De werkgelegenheid groeit en de werkloosheid daalt. Dat is een flinke meevaller in vergelijking met de sombere voorspellingen van het Centraal Planbureau een jaar geleden. Het is ook een opsteker voor de overheid, die immers opdraait voor de werkloosheidsuitkeringen.

 

Nieuw kabinet
En natuurlijk was 2010 het jaar waarin er een nieuw kabinet aantrad. Na een verkiezingsuitslag waarbij de VVD de grootste partij werd, de PVV de meeste zetels won en het CDA een historische nederlaag leed, was de coalitievorming niet eenvoudig. Er kwam een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Samen zijn deze partijen goed voor de krapst mogelijke meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer, en geen meerderheid in de Eerste Kamer. Mark Rutte is de eerste liberale premier sinds Pieter Cort van der Linden (1913-1918) en de eerste premier van VVD-huize. De economische plannen van het kabinet leidden tot wisselende reacties, maar ondernemersorganisaties reageerden overwegend positief.

 

Koopkracht ondernemers daalde iets
Het netto besteedbaar inkomen van ondernemers is in 2010 licht gedaald, blijkt uit gegevens van het EIM. Bij zelfstandigen bleef het besteedbaar inkomen gelijk, maar dga’s leverden in 2010 2 procent in.
Zelfstandigen hadden in 2010 een gemiddeld besteedbaar inkomen van 28.000 euro. Het besteedbaar inkomen van dga’s was gemiddeld 42.650 euro. Het inkomen van dga’s daalde licht omdat bedrijven minder dividend uitkeerden. En dat komt omdat de bedrijven in 2010 minder winst maakten.

bron:BusinessCompleet

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →