VVD wil zzp’er langer fiscaal voordelig pensioen laten sparen

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Ex-werknemers die zelfstandig worden binnen dezelfde sector en geen personeel in dienst hebben, moeten tot tien jaar in hun oude pensioenfonds kunnen blijven. Deze zzp’ers moeten dan dezelfde fiscale voordelen als werknemers krijgen. Dat wil de VVD.

VVD-kamerlid Ineke Dezentjé-Hammink wil dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken daartoe de Wet inkomstenbelasting aanpast. Nu kunnen zzp’ers slechts drie jaar fiscaal voordelig blijven deelnemen in een bedrijfstakpensioenfonds. De Sociaal-Economische Raad (SER), waarin werkgevers, werknemers en zzp’ers vertegenwoordigd zijn, riep de politiek eind september al op om deze termijn te verlengen. Dat moet een eerste stap zijn naar betere pensioenfaciliteiten voor zzp’ers die nu in veel gevallen niet verzekerd zijn voor hun oude dag. Minister Kamp heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op het SER-advies.

 
Financiële gevolgen
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil nog niet meteen zijn steun toezeggen aan het voorstel van de VVD. Hij wil eerst weten wat de financiële gevolgen zijn van een verruiming van de fiscale faciliteit. Werknemers mogen jaarlijks tot 2,25% van hun totale pensioenopbouw belastingvrij opzijzetten. In het regeerakkoord is afgesproken dat dit zogenoemde Witteveenkader wordt ingeperkt. Dat moet in 2015 een besparing van € 0,7 mrd opleveren.

 Voor vrijwillige aansluiting bij bedrijfstakpensioenfondsen door zzp’ers die nooit eerder in vaste dienst waren of uit een andere sector afkomstig zijn, is het nog te vroeg, stelt de SER. Daar dient eerst meer onderzoek naar te worden verricht. Dezentjé-Hammink wil minister Kamp ertoe aansporen om dat onderzoek ook te laten doen om ‘pensioenarmoede’ onder de groeiende groep zzp’ers te helpen voorkomen.

Niet ver genoeg

GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap vindt dat de VVD niet ver genoeg gaat. Zij wil dat zzp’ers tot hun pensioengerechtigde leeftijd in hun oude pensioenfonds moeten kunnen blijven.

Mieke van Westing van de belangenvereniging voor zzp’ers, PZO Nederland, prijst het initiatief van de VVD maar zegt wel dat er in de praktijk maar weinig zzp’ers in hun oude bedrijfstakpensioenfonds blijven. Zij moeten dan niet alleen de werknemersbijdrage maar ook de werkgeversbijdrage voor eigen rekening nemen. Een bedrag dat schommelt tussen de 20 en 30% van het jaarsalaris. Bovendien past de vaste premieafdracht niet bij de inkomensschommelingen van zzp’ers zegt Van Westing. ‘Zij hebben meer behoefte aan flexibiliteit.’

Vrijwillige collectieve pensioenvoorziening

PZO Nederland praat momenteel met een aantal verzekeraars en banken over de mogelijkheden voor het opzetten van een vrijwillige collectieve pensioenvoorziening voor zzp’ers. Die moeten dan dezelfde mogelijkheden krijgen als werknemers om belastingvrij pensioen op te bouwen. Een dergelijke regeling heeft naar verwachting onder de huidige regelgeving nog geen bestaansrecht.

Of de politiek daar verandering in zal brengen, is niet gezegd. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt dat het SER-advies op sommige punten al te ver gaat in het afdekking van risico’s van zzp’ers door de gemeenschap.

bron: FD

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →