Zzp’er: perfecte balans werk en privé, ondanks crisis

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

NOORDBEEMSTER, maandag 20 december – Uit het vierde kwartaalonderzoek van de ZZP Barometer, gehouden onder 1.315 zzp’ers, blijkt dat de zzp’er een prettige balans ervaart tussen werk en privé, ondanks het feit dat zij vaak meer uren maken dan werknemers.  “Dit wijst erop dat de zzp’er zijn tijd goed weet te verdelen, en dat wordt dankzij social media en effectiviteitstools op internet steeds makkelijker,” aldus Jeroen Sakkers, oprichter van VictorMundi.com.

 

Het vierde kwartaalrapport van de ZZP Barometer stond in het teken van het thema ‘De balans tussen werk en privé’. Voor velen is het beeld ontstaan dat de zelfstandig ondernemer altijd aan het werk is en alleen op die manier de eindjes aan elkaar kan knopen. De balans tussen werk en privé zou hierdoor flink verstoord (kunnen) zijn. Gelukkig kan de ZZP Barometer dit vooroordeel weerleggen.

Social media en internet als hulpmiddel

Over het algemeen is de ZZP’er erg tevreden over de balans tussen werk en privé. Ondanks het feit dat bijna 60% aan heeft gegeven meer dan 40 uur per week te werken, heeft meer dan 53% van de respondenten aangegeven tevreden te zijn over de balans tussen werk en privé. Doordat de zzp’er werktijden flexibel indeelt, wordt een juiste balans bereikt. “Dankzij social media en internet kunnen zzp’ers overal over het online kantoor met hun agenda en klant- en projectgegevens beschikken, waardoor ondernemen een stuk makkelijker wordt”, zegt Jeroen Sakkers, oprichter van VictorMundi.com. Toch geeft 19% aan dat er geen balans is, omdat werk en privé in elkaar overloopt. Meer dan 3% geeft aan zelfs altijd aan het werk te zijn.

Vertrouwen in de economie groeit

De ZZP Barometer meet ieder kwartaal het sentiment onder zzp’ers in Nederland. Afgelopen kwartaal is het algemene vertrouwen van de zzp’er aanzienlijk gestegen: zowel in de Nederlandse economie als in de eigen onderneming. Niet eerder hebben wij zoveel optimisme kunnen waarnemen onder de respondenten. Met name in de ICT-branche is het vertrouwen aanzienlijk toegenomen.

Tariefontwikkeling onzeker

Wat betreft de tariefontwikkeling zijn zzp’ers minder positief: 40% denkt dat deze negatief zal zijn, en maar liefst 47% houdt zich op de vlakte. De zzp’er binnen de ICT-branche was het meest positief (25,7% positief gestemd). De kunst- en cultuursector was het meest negatief (55,5% negatief gestemd), hetgeen waarschijnlijk voortkomt uit de door de Tweede Kamer voorgenomen wet- en regelgeving omtrent verhoogde btw-tarieven voor deze sector.

Tenslotte nog enkele interessante feiten uit het onderzoeksrapport:

  • Het merendeel (46,4%) werkt bij de opdrachtgever op locatie
  • 38,7% verwacht een omzet stijging te realiseren in Q4
  • 53,9% is van mening dat het ondernemingsresultaat zal stijgen in Q4
Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →